Концентрации “чрез сложни комбинации”, пише Капитал

cb_266441.jpgПродава се, продава се…всичко.

Капитал следи “националния капитал” в медиите. Букетите придобити лицензии се капитализират, концентрацията се задълбочава, а борбата за още лицензии продължава да се ожесточава под безпомощния поглед на СЕМ.

Преди две години Metromedia International Inc. (MII), компанията, която се занимаваше с радиобизнеса на Metromedia International Group, продаде MII на Communicorp Group Limited срещу 14.25 милиона долара. В България MII бе едноличен собственик на „Метрорадио“ ЕООД (фирмата – носител на лицензите за „БГ радио“) и притежава 75% от капитала на „Радио ТНН“ ООД. Чрез сложни комбинации през 2003 г. „Метрорадио“ освен покупката на ТНН взе под наем и софийската честота на радио „Контакт“ и започна да развива веригата „Радио 1“, а в началото на 2004 г. стартира третият й проект – „Радио Нова“. В момента ирландската компания управлява четири радиостанции в България – „BG радио“, „Радио 1“, NRJ, „Радио Нова“. След окончателното придобиване на „Ретро“ и „Гонг“ те ще станат шест. Това ще осигури на ирландската компания по-голям пазарен дял в радиосектора и ще създаде предпоставки да увеличи рекламните си приходи. „С тази продажба на двете радиовериги ние фактически предпоставяме лидерството на Communicorp на българския радиопазар“, коментира Мартин Захариев.

2 thoughts on “Концентрации “чрез сложни комбинации”, пише Капитал

 1. alhimikat says:

  Здравейте!

  Позволете ми да цитирам икономиста Джон Гълбрайт и отчасти Адам Смит:

  “Опозицията срещу струпването на власт и мощ е законна и необходима съставна част от демократичната система. Ако опозицията не може да се развие като частна, тогава се намесва държавата.”

  Позволете ми и да допълня:

  Ако и държавата не може да помогне, то може би самото общество-гражданите трябва да се замислят как да се противопоставят на свръхконсолидацията. Или, може би, мислите, че това е нормално…

 2. nellyo says:

  От строежите по плажовете, градинките и Витоша до “строежите в спектъра” има нужда от безкомпромисна борба за прозрачност и преди всичко за законност.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s