Консолидация отново, купувачът – регистриран на Вирджинските острови

Дневник пише: Британци купуват “Кейбълтел” и “Виком България”

Британци? Англичани? Като види “регистрирания на Британските Вирджински острови купувач”, човек се пита колко от действащите в България дружества са собственост на британци с регистрация на тези острови.  Едно просто търсене показва британци, свързани с Нефтохим, с Ямболен, с прозводството на алуминий в Шумен и т.н.

Британци в случая е синоним на “не – ти- трябва-да-знаеш-кой”.

За Британските Вирджински острови скоро стана дума покрай разследвания за Берлускони (вкл. на Економист):

Във връзка с разследването на Кракси се открива и сложна мрежа от скрити компании във Fininvest, регистрирани в офшорните зони – Бахамските острови, Британските Вирджински острови и Норманските острови. В сметки на тези компании са били скрити десетки милиарди лири. Общо 29 офшорни компании със сложна собственост образуват т.нар. Група Б на Fininvest. 17 от тях, които практически нямат никакви служители, се управляват от регистрираната във Великобритания CMM.

Какво ще има този британски купувач у нас, зависи от КЗК. “Анализирайки как ще се отрази предстоящата концентрация на четирите пазара – кабелна телевизия, достъп до интернет, фиксирана гласова телефония и наети линии, КЗК заключава, че повишението на пазарния дял няма да доведе до господстващо положение”:

Би могло да се каже, че сделката ще доведе до окрупняване и промяна в структурата на пазара на кабелно разпространение на телевизионни програми. Извършеното проучване обаче показва, че очакваното повишение на пазарния дял няма да достигне установения праг за господстващо положение. Нещо повече, консолидацията в този сектор създава възможности за сериозни инвестиции, въвеждане на нови технологии и увеличаване броя на предлаганите услуги. Това ще позволи на кабелните оператори да се конкурират с други участници в бранша като LAN – оператори, фирми, които предоставят цифрова телевизия и др.

Пак същото – колко е добре да се окрупнява, колко хубаво може да се инвестира на окрупнен пазар. За другите индустрии може и да е така, за медиите е чиста загуба на гласове. При това не знаем кой говори – говори някой от Вирджинските острови – напълно е възможно да говори на български.

Решение № 29/2007 г.
“РАМФОРД АЛАЙАНС ЛИМИТИД”, Обединено Кралство, “ВИКОМ БЪЛГАРИЯ” АД, гр. София и „КЕЙБЪЛТЕЛ” АД, гр. София – разрешава се концентрация
изтегли

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s