Сваленият предизборен клип на Атака

През 2005 е свален клип на Атака заради нарушени права на БНТ.

Още в първия ден на предизборна кампания 2007 е спрян клип на Атака

(а) ” по чл.64 ал.4 ЗИДЕП за нарушаване на добрите нрави, честта и доброто име на кандидати” (Александър Александров, говорител на ЦИК – според медииите, нямаме решението) ;

(б) втора версия: “Според Александров клипът нарушава етичните норми, а задължение на ЦИК е да съблюдава за добрия тон на кампанията и морала на проявите по време на нея.”

В БНТ гледали клипа повече от 30 пъти, преди да се обърнат към ЦИК за становище.

Основанието за спиране са две фрази в контекст – “да спрем фесовете” и “национални предатели”. В първия случай преценката е за (налице ли е) враждебна реч (нетърпимост на етническо основание – защо трябва да спирам фесовете?), във втория преценката е за (налице ли е) засягане на доброто име. Впрочем обвинението в национално предателство е постоянно присъстващ елемент в риториката на антиевропейските партии.

Цитираната разпоредба на чл.64.4 е само за агитационни материали по определени места, сгради и огради и не е относима към казуса. Интересно по какво се е произнасял ЦИК и на какво правно основание в ЗИДЕП е спрял излъчването.

Изобщо, едно от първите правомощия в ЗИДЕП е да се направи сайт, за да са публични решенията на ЦИК. Сега спекулираме върху предположения.

*

Говорителят на ЦИК Александров казва днес по Дарик така: отговорността е на оператора, ние нямаме решение от вчера, а само сме дали становище на БНТ, защото тя носи отговорност. Освен това ние не можем да се самосезираме, но при жалба можем да издаваме актове.

Дали наистина могат, ако им се наложи (напр.ако този клип все пак бъде излъчен)? “Да спрем фесовете” е “внушаване на нетърпимост”, “подбуждане към ненавист” по ЗРТ (така мисля), но СЕМ прилага ЗРТ, а ЦИК действа по ЗИDEП: къде там има правно основание да се спре клип заради враждебна реч? Ако има норма, защо Александров се позовава на нормата за “агитационни материали на специално определени места”?

*

24-04 Пешева ще глобява след изборите [като свърши кампанията?]

БНТ отказа да излъчи встъпителния клип на “Атака”. Телевизия СКАТ обаче завъртя филмчето в ефира си. СЕМ още не е разглеждал клипа, обясни медийният надзорник Маргарита Пешева. Мониторинговият отдел на медийния съвет трябва да реши дали има нарушения. Tелевизия СКАТ би могла да бъде глобена, но това може да стане едва след евроизборите на 20 май, обясни Пешева.

*

Финал на историята – има решение на ЦИК, публикувано на сайта на комисията.

предизборен клип на ПП “АТАКА”, с който грубо се нарушават разпоредбите на чл. 4, ал. 2 и чл. 39, ал. 2 от Конституцията на Република България, както и на чл. 64, ал. 4 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България (ЗИЧЕПРБ) и на чл. 10 от Закона за радиото и телевизията.

Добрите нрави” . Не са отишли по-нататък да квалифицират “да спрем фесовете“. Продължавам да смятам, че 64.4 не е относима към клипове, а към печатни агитационни материали, така е написана нормата,   и че в ЗЕДЕП липсва правилната норма, но също така, че клипът съдържа враждебна реч.

One thought on “Сваленият предизборен клип на Атака

  1. А къде всъщност може да се види този клиП?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s