Телефонното гласуване за тв игри: скандал във Великобритания

“Колко още скандала са нужни, за да се предприемат истински мерки?”

ВВС в предаването Панорама показа пореден скандал с игра на GMTV , в която зрителите нямат шанс да спечелят, а са участвали в продължение на 4 години със сума около 40 милиона паунда. Други игри са с невероятно трудни въпроси, на които никой не може да отговори; определят се фиктивни победители преди затварянето на линиите, а често цените за участие са неправилно определени. Телевизионните игри придобиват слава на машина за измами.
Зрителите и политиците обвиняват регулатора – наистина, компетентността е у него – за бездействие, чрез което се нанасят вреди на зрителите, а операторите (телевизии и телеком оператори) реализират безконтролни печалби. В интерес на истината, регулаторът обяви преди няколко месеца, че наблюдава игрите, но резултатите от наблюдението се очакват в началото на лятото. И ревизирани правила.

В България напоследък има експлозия на предавания с елементи на интерактивност (обаждания или sms-u), но няма нито скандал, нито наблюдение. Нито регулаторът е изготвял указания (освен едно становище преди години – да се изписва цената на екрана). Нито някой има очаквания към него за контрол. За разлика от Великобритания никой не обвинява членовете на регулатора в бездействие и пресата не ги нарича “тлъсти котараци”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s