ГДБОП чете: мрежовото общество

ГДБОП не чете Мануел Кастелс, но щом чете блогове – използвам възможността любезно да  препоръчам  Информационната епоха и  теорията (в три тома) за мрежовото общество.

Според Кастелс, новите технологии позволяват мощни изблици на колективна идентичност. Той изследва социални ефекти на информационното общество – от значението на мобилните комуникации в предизборните кампании до каузални мобилизации в името на екологичната справедливост.

По-просто казано, вече няма нужда от позиви и радиостанции: има нови ефективни начини за бързо мобилизиране в името на нещо – било то и екологичната справедливост.

Не е работа на ГДБОП да реагира рефлекторно срещу всяка гражданска кампания – все пак тази ГД е само за Б срещу ОП. В бързото мрежово общество все по-често гражданската реакция няма да минава през нормата за митингите и демонстрациите, а пък и там не пише за флаш моб.

Изобщо, кампаниите чрез новите медии (свобода да говориш) са двойно изпитание: и за този, който говори, и за демократичната традиция на свободата на словото. По първия въпрос много голяма е ролята на образованието, гражданското общество се състои от граждани, някой трябва да се занимава с това. Що се отнася до границите на свободата – засега властта не си дава сметка за мощта на мрежата и за пореден път действа като в затворените общества. Времената са други обаче.

При това положение закономерно възниква напрежение – и последната година в България потвърждава това – между младежта в широки граници на понятието (основен субект в мрежовото общество, поне на тази фаза, поне тук) и демодираните методи на реализиране на власт, в последна сметка сведени до ограничения на комуникацията (забрани на торент технологии, забрани на порнография, забрани на препратки в блогове). Неадекватните (неоснователни, непропорционални или технологично абсурдни) мерки водят до отчуждение и противопоставяне на единствената ни надежда и перспектива, нашите деца.

Друг извод, който правя за себе си, е, че вече не е задължително всяко мобилизиране/гражданска кампания да зависи от регистрирана гражданска организация за целта, както беше навремето. Организациите се изчерпват, динамичните общности бързо се формират, но и бързо се реформират и са податливи на вътрешни напрежения, освен това в общността има авторитети, а в гражданските организации – ръководства (задължителни по закон) – има разлика.

Блогърите реагират според разбиранията си за солидарност, още тук. Милко Георгиев е изпратил протест до Комисаря по правата на човека към Съвета на Европа за реакцията на ГДБОП към т. нар. незаконни протести.

Castells – едно интервю (видео)

ПП – Милена Фукеджиева при Антония и Милена Фурнаджиева при Валери всъщност е Милена Фучеджиева

7 thoughts on “ГДБОП чете: мрежовото общество

 1. anelim says:

  …поне по-скоро да стане невъзможно това, което е доста възможно в момента: някой от ГДБОП да попита, като онзи съдия “Извинявайте, какво е блог?”, преди да ги репресира

 2. nellyo says:

  В този ред на мисли прати някоя снимка на мрежа, за да е по-разбираема идеята за мрежовото общество.

 3. Abel says:

  Мануел Кастелс струва ли си да се прочете?

 4. Нели says:

  Абел, аз харесвам Кастелс сега, а не по-старите неща за мрежовото общество. Търси го при мене – две лекции съм качила (видео). Впрочем тръгва от марксизма, това може да ти хареса. Пътят е Испания – Франция – Калифорния. Сега го чете в USC, LA – ще кача още видео. Той пръв каза за цената на роуминга впрочем – че за да има обединена Европа, трябва да се регулира и т.н.

  Милена, млади са, не знаят. Аз обаче знам от Въло Радев доста, имала съм шанса да работя с него преди години, надявам се да сте добре.

 5. милена says:

  Нели, благодаря за поправката:)) много мило, че сте си направили труда да покажете коя съм, пък и ме развеселиха вариантите на имената ми. била съм и Фукнаджиева….:)
  поздрави от далече!

 6. milena says:

  о, дали не се сещам нещо смътно, като че ли съм чувала името ви от него…. а може би си въобразявам. добре сме! Радина в момента е в Париж до края на месеца, завърши психология, сега работи за една организация за опазване на околната среда:) програмен мениджър на студентската им програма е. беше в Бг при Жени допреди малко повече от 2 седмици. ще продължи да учи право на околната среда и ще видим къде – дали тук, или във Франция. на нея й се работи в Европа, но ще видим къде ще я приемат. ще кандидатства и тук и там. аз си пиша и така….:) наистина сме добре. радвам се, че се запознахме виртуално!

 7. Поредните глупости на ГДБОП !
  Атакуват обикновените потребители ,а отрепките си ходят на свобода (а уж се борили с организираната престъпност)
  Нали така е по-лесно – колко му е да смачкаш обикновения човек 🙂
  Седнали да нападат потребители ,които изтеглили малко повечко от тракера
  И веднага идват въпроси : Господата от ГДБОП знаят ли изобщо как работи един тракер ? Имат ли си на представа ,че това не е свалено за ден или два ?
  Човека имал много дискове и веднага го мачкат – абе хора харда на човека да не е
  безкраен ?!
  И още нещо – не всеки е чичко паричко !
  Измислиха се всякакви абсурдни закони ,но лично аз не мога да разбера къде е проблема като имаш нещо да го споделиш със другите

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s