МВР: журналистика се прави само с разрешение на полицията

Шефът на полицията във Варна Веселин Петров прочете на специално свикана пресконференция специално подготвен текст, според който

е недопустимо журналисти от авторитетна в целия свят медия, каквато е БиБиСи, да не сигнализират своевременно органите на МВР.

БиБиСи : не потърсихме МВР, защото имаме информация за корупция в системата. Спазени са всички журналистически стандарти. Подкрепяме нашите репортери.

Фактите (разследване по въпроса има ли канал за износ на бебета) според Дневник. В такава фактическа обстановка:

[1] Тезата, подготвена на Петров (вж заглавието), не изглежда априори вярна – източниците на информация наистина се подбират така от БиБиСи, че да не се обезсмисли разследването.

[2] Отново е използвана скрита камера – което напомня, че депутатите обещаха прецизиране на чл.339а НК заради Бухнич и случая на русенската митница (не е престъпление събирането на данни със специални технически средства без разрешение, ако има оправдан публичен интерес) – и не направиха нищо за изминалите две години.

В това отношение Етичният кодекс на българските медии е доста по-адекватен, ставаше дума 339а НК да отрази същите идеи – за публичният интерес, за балансирането между правото на информация и личната неприкосновеност – но не би.

Bulgarian baby trade exposed

3 thoughts on “МВР: журналистика се прави само с разрешение на полицията

 1. Полицейщината няма да коментирам. “Разбира се”, че България е опетнена и няма виновни!

  Иначе в медийните среди се чува, че между медиите и главния прокурор има негласно споразумение, че журналистите могат да използват скрита камера и да излъчват записаното, ако това е от широк обществен интерес (пример Нова ТВ с разследващите репортажи в Темата на Нова) Обаче едва ли главпрокът е успял да се споразумее и с чуждите медии.

  Гласно и текстово нищо мяй няма…

  Всъщност, добре, че са скритите камери, блоговете и новите технологии, иначе щяхме да четем полицейски пресрелийзи, в които пише, че “туристът е паднал на земята и толкова силно си е ударил главата, че е умрял, а силата на удара е била таква сякаш як мъж скача на главата му”…

 2. samurai jack says:

  Батето 2

 3. Гражданин says:

  По въпроса със скритите камери:

  в. “Сега”: Унищожени са записите от убийството на шведа в Несебър
  http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2719&sectionid=2&id=0000404

  Нищо чудно сега да обвинят нещастният свидетел по обвинение в незаконно използване на СРС и да го тикнат зад решетките – и без това пуснаха останалите убийци. Друг път да му дойде акъла в главата къде снима и на кого праща записите…

  По въпроса с BBC – трябваше да тикнат и тях зад решетките, както направиха преди време с румънският журналист, дръзнал да снима корупцията по КПП-тата, та и на тях да им дойде акъла в главата. А може да им дойде акъла и на останалите европейци, дето гласуваха да ни приемат в ЕС, въпреки че като гледам на някои еврокомисари манекенките май са се усладили, та дори и критичен доклад нямаше…

  А после разправят, че в Либия полицията и правосъдната система били “туй-онуй”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s