Hе приближавай дете

Съдия забранява на (самообявил се за) педофил да се доближава на по-малко от 10 ярда (9 метра) от всяко (което и да е) дете в Калифорния, да фотографира или да публикува снимки на деца в интернет – иначе влиза в затвора, ЛА Таймс пише.

Особеността е в това, че той не е извършил нищо друго, освен да се самоопише и самопрецени в блога си (който вече не съществува). Правният проблем е може ли на базата на декларирани сексуални предпочитания (и нищо повече – засега) – да се прецени, че този човек представлява непосредствена заплаха за децата и да се ограничи свободата му на движение, а u на информация (какво да публикува).

Ако може, което се е случило – тогава са възможни истински невиртуални ограничения заради слово в блог (а ако е фикция? ако е нов Набоков? изглежда обаче съдът е преценил, че не е).

В същия дух – защита на децата и добрите нрави – властите в Ню Йорк се канят да забранят употребата на “bitch на територията на общината.

Значи забраняват и Хари Потър, чета във форума – заради изрази като “Not my daughter, you bitch!”

8 thoughts on “Hе приближавай дете

 1. admin says:

  A şto ojidati eşce ot ătih amerikanţev? Oni pomeşanî na sexe. Vse şto letaet, dlea nih sexualnâi predmet. Boje, kakie oni isporcenâie!!!

 2. Иво says:

  Не знам как е от юридическа, но от моя (чисто човешка) гледна точка решението на съда е правилно. Според мен по-добре да рискуваме да онеправдаем 1 смотаняк, отколкото да позволим да буде осакатено (физически и психически) за цял живот дори 1 дете! Освен това ако не е такъв, защо ще го пише. Това ми прилича на твърденията, че съществото Азис не бил педал (не, че много ме вълнува), а го правел само за за шоуто. на някой може да му прозвучи твърде крайно, но според мен който се облича и се държи като педал си е точно такъв. Пук бил той и носъзнат.
  А по въпроса за думи като “bitch” и “shit” какво да кажа – горките анлийско-говорящи – те дори не могат да псуват като хората!;)

 3. az says:

  Това е абсолютно незаконосъобразно решение на въпросния съдия, което по всяка вероятност няма да издържи на по-висока инстанция.

  Не е ясно дали като се самоописва човек, всъщност не си прави майтап. Не може на базата на някаква шега съдия да постановява това или онова. Просто е глупаво.

 4. samurai jack says:

  Абе Иво, как беше приказката там за 100-те престъпници и 1 невинен в затвора?

 5. Longanlon says:

  В случая даже намерение за извършване на деяние не е заявено. Написаното е въпрос на самоопределение и да се осъжда човек за това е абсурдно. Аз също смятам, че решението няма да издържи на следваща инстанция.

 6. dzver says:

  Съдебната система не търси справедливост, търси виновници.

 7. Longanlon says:

  Да де, ама в какво е виновен въпросният човек? Педофилията не е престъпление. Престъпление по смисъла на законите е АКТЪТ на педофилия – не “който си помисли…”, а “който извърши…”

 8. nellyo says:

  Това е ограничителна заповед с превантивна цел – сигурно блогът е разкривал големи дълбочини на душата, от които съдът се е стреснал.
  Но и в САЩ в интернет обсъждат би ли издържала тази заповед в съда или не. Казват, че тества границите на Първата поправка.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s