Live blogging: известният проблем с правата

Както има радио- и тв предавания на живо, в реално време, така вече съществува и новата форма “отразяване на събития в текст на живо, в реално време” (real-time text coverage, live blogging).

Отразяването на събития в реално време в блог е нов ефективен формат за предоставяне на съдържание онлайн. Предлага бърза информация, възможност за коментар на блогъра веднага, както и дискусия веднага.

Изглежда съвсем прогресивно и правилно от гледна точка на правото на информация. Но – естествено – не е така от гледна точка на организаторите на събития (особено спортни събития) и носителите на права за отразяването им.

Има практика да се забранява или ограничава отразяването в блог на живо. В САЩ е в по-напреднала фаза, но има данни и за намерения на международните спортни организации.

След като носителите на права дълги години постигат победи по посока на ограниченията върху свободния обмен, все по-очевидна е необходимостта от радикални ходове за освобождаването на информацията от надпреварата кой да я обяви за своя и да печели от нея.

2 thoughts on “Live blogging: известният проблем с правата

  1. Веднага ще се появят специализирани и “официални” блогове, изковани от носителите на права на съответния тип информация (спортна, културна etc.). Нетинфо пусна вече подобен вариант – http://sportni.bg/live.phtml

  2. nellyo says:

    Частната собственост върху информацията сигурно трябва да ни дава добавена стойност – а не само да прави живота по-скъп, по-бавен и по-неудобен, както започва да става все по-често.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s