Европейският парламент и блоговете

Има две прессъобщения (тук , тук ) за хода на т.нар. Доклад Мико на парламентарната комисия за култура на ЕП, който по начало е инициатива за резолюция на ЕП за медийната концентрация и плурализма 2007/2253(INI).

Гласуваният на 2 юни текст на доклада не се намира още в базата на ЕП – за да не се четат прессъобщения и интерпретации, но само може да се съжалява, ако наистина някой в ЕП сериозно поддържа, че “блогърите не могат автоматично да се смятат за заплаха, но блоговете са мощен инструмент и могат да се приемат за напреднала форма на лобизъм, която от своя страна може да се възприема като заплаха” (според прессъобщението), реакции тук

Нека да видим текста, но заедно с това реакция заслужава и аналогичният въпрос, който тези дни се появява в изказвания на президента и кмета на София, преди това беше характерен за бившия вътрешен министър – и въпросът е: “Но аз питам, кой дава достъп до медиите на …?”

Но аз питам, защо политици в институционално качество се занимават с въпроса кой да има достъп до медиите – и кой не.

Така и за Европейския парламент. Най-дразнещо в блоговете е, че правят абсурден въпроса “кой дава достъп до медиите на … “

7 thoughts on “Европейският парламент и блоговете

 1. rahenna says:

  а не е ли заплаха лобизмът?

  но и мен ме изненадва ЕП – блогосферата винаги е била лесно контролируемо пространство.

 2. nellyo says:

  Блоговете ли са заплаха – или нерегламентираните контакти с оперативно интересните лица? Питам се.

 3. Рахена винаги е контролирала блогосферата лесно и успява да лобира, така че ЕП взима мерки за защита от нея.

 4. rahenna says:

  точно това казвам – блоговете не могат да са заплаха и една такава забрана стои странно. и че всеки един опит за възвръщане на държавността (за сметка на лобитата) води до още по-големи безумия. просто търся събеседник, който да ме изведе от песимизма.

 5. rahenna says:

  или с други думи казано: ако няма лобита, няма да има и опити за държавност. и нереламентиран контрол. и т.н. не знам дали се изразявам много точно, опитвам се да е кратко.

 6. nellyo says:

  Дзвер, поздрави за тиквичката. По колко ги даваш.
  Рахена, какво по-оптимистично от това, че един блогър бере плодовете от труда си. Днес Дзвер, утре може и аз да изнеса нещо.

 7. rahenna says:

  а какво ли би станало ако такива като мистър Гергов се усетят и се насочат към блогосферата? ако вече не са се и насочили. ето от това ме е страх, а не от Дзвер който бил редактор в сектора литература в ДМОЗ ( рофл)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: