Web 3.0

Европейската комисия обсъжда следващата вълна на информационната революция Web 3.0 – като взема предвид тенденциите за развитие на социалните мрежи, окончателното преминаване към бизнес услуги онлайн, мобилните услуги въз основа на GPS и мобилна телевизия, както и развитието на интелигентните етикети (smart tags,  радиочестотната идентификация).

Швеция и Холандия са ясно очертаващи се лидери в ЕС  благодарение на конкуренцията и наличието на квалифицирани граждани и бизнеси, способни да използват усъвършенствани услуги. Липсата на умения за работа с цифрови технологии и ниските разходи за информационни технологии  се посочват като проблем.

Cъобщението на Комисията

Публичната консултация за Internet of things – но първо трябва да се прочете този текст

Широколентовият интернет

още

3 thoughts on “Web 3.0

  1. Доста по-сложно е, защото големите компании използват твърде остарели системи, повечето от които са на mainframe-и. За малките фирми пък още няма достъпни софтуерни продукти като цена и използваемост, защото всички се концентрират върху големия бизнес. Като капак на всичко съществуват десетки стандарти и никой от тях не с е наложил съвсем. Затова ще мине доста време докато въпросната “революция” се случи. През това време ЕС финансира всякакви проекти за развитие на стандарти и инструменти, за да догони щатите. Аз примерно работя по един от тези проекти.

  2. nellyo says:

    Напоследък започнаха да обръщат голямо внимание на NGN, RFID и др. И на стандартите, сещам се за DVB-H, защото са споменали мобилната тв в съобщението.

  3. Владо says:

    Хм, един непрецизен доклад. Данните за БГ са в голямата си част грешни. Например PC пенетрацията в домакинствата отдавна не е 23%. Преди да говори за Web 3.0, Европа отчаяно се нуждае от Web 1.0 и Web 2.0 – аналози на Google, Facebook, Myspace, Amazon и подобни. Това че Европа се гордее със SAP, която има минимален социален отзвук не значи нищо.

    Освен това не виждам, какво общо има DVB-H с Web 3.0? Tолкова, колкото кабелната телевизия с Web 1.0. Вероятно, защото в следващи доклади ще трябва като европейци да се гордеем с Nokia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s