Блогове за право: къде са жените

По данни на American Bar Association, жените са  30.1 на сто от юристите в САЩ (2007).

В днешна публикация се твърди, че в САЩ има относително малко на брой известни блогове за право, които се водят от жени (вижда се и в класацията BlawgWorld 07 –  16.8 на сто). Дори има разсъждения за причините:

 • има силни блогове, но те не са станали достатъчно известни;
 • жените нямат време (имат относително по-малко време от мъжете);
 • жените не пишат, понеже за жените има повече възможни рискове (вж Kathy Sierra)

Има цитирани и хипотези на юристи от академичните среди – но те са валидни както за мъжете, така и за жените: например че когато си в процедура (up for tenure), си по-предпазлив, или че си загрижен за професионалния си авторитет, “когато казваш XYZ онлайн”.  Всъщност нито се иска да си жена, за да си загрижен – нито си задължително загрижен до степен да не пишеш, ако си жена.

Друга хипотеза е, че жените по-трудно понасят негативни коментари. Това също е спорно: има например в българските новини едно актуално политическо надвикване (“Сдържай си нервите” – “Не, ти си сдържай нервите”) – или направо политическо реалити –  двамата участници  в което не са нито жени, нито юристи.

4 thoughts on “Блогове за право: къде са жените

 1. longanlon says:

  a не е ли възможно мъжете да пишат повече в блоговете си (за право), защото имат по-голям стремеж към демонстриране на авторитет, по-голяма вътрешна нужда от лична изява, по-голямо желание да се покажат и докажат (макар и пред анонимна аудитория), като капацитети, знаещи и лидери на онлайн-общността? при мъжете като цяло тия стремежи са по-силни.

 2. nellyo says:

  Ако си говорим честно – това разделение мъже-жени ми се вижда изкуствено. Или поне аз не намирам подкрепа за хубаво разделение по този критерий.

  Гледай например аргумент: че жените извършвали само дейности с непосредствена полза.

 3. anelim says:

  По-интересен е въпросът е защо “като цяло” при мъжете подобни желания били по-силни.
  Вместо да се търсят обобщени причини, по-добре е да се погледне какви “дребни” фактори от все още доста сегрегираното ни ежедневие се натрупват и какво изобщо е разпределението на ежедневните дейности на един човек. Например това, че жените-[дори юристите] имат по-голям статистически шанс да имат повече домакински и семейни задължения, отколкото мъжете (както тези в домакинството им, така и колегите). Отиваш да измиеш чиниите и да приспиш децата, докато мъжът ти (също юрист, примерно) пише в блога си.

 4. petya says:

  Според мен основната причина за тази статистика продължава да бъде “втората смяна”, която повечето жени карат вкъщи. Особено когато става въпрос за тематични блогове, каквито са blawg-овете! Поддържането на такъв блог изисква много повече време за research от един блог тип “мило дневниче” и много жени просто нямат време за такъв тип инвестиция. Повечето женски блогове са посветени на размисли относно ежедневните неща.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: