Променят 251 ЗЕС

Засега само на първо четене в зала, без гласове против, променят чл.251 ЗЕС, който съдържа правното основание на вече известната Наредба 40 за контрола върху трафичните данни.

Според предложението, внесено от Минчо Спасов, МВР ще има право да следи кореспонденцията в интернет само при тежки престъпления и по реда на Закона за СРС.

Повече

Повече

6 thoughts on “Променят 251 ЗЕС

 1. albert venn dicey says:

  Интересно как ще се отрази това на делото за законността на сега действащата Наредба 40. От една страна, съдът е длъжен да контролира съответствието на атакувания подзаконов нормативен акт със законите КЪМ МОМЕНТА НА ПОСТАНОВЯВАНЕ НА СЪД. РЕШЕНИЕ, но от друга, ако спорът вече се е пренесъл във втората инстанция, можем да имаме усложнения, тъй като тя е касационна, а касационната инстанция не е инстанция по същество. Въпреки това аз мисля, че 5-чл. състав може да отчете новоприетия закон, тъй като за съответствието на оспорения акт с материалния закон касационната инстанция следи служебно (но към кой момент!?).

 2. bogomil says:

  Добра работа свършихте. Дано да мине и на второ.

 3. finder says:

  Тези “тежки престъпления” включват и разпространение на порнография в интернет, което на практика включва 50% от всички потребители, които ползват торент клиенти.

  Впрочем именно такава беше целта на гореспоменатата мярка, макар че няма нормален човек, който да обясни с какво порното по кабелната тв е по опасно от порното в интернет.

 4. nellyo says:

  Всъщност не, не мисля, че включват. Освен ако са използвани деца или има организирана престъпна група.

 5. Malak says:

  Нели, “Организираната престъпна група” веднага ша я измислят, повече ме притеснява, че това не е лесно приложимо от техническа гледна точка, а и не знам кой ще ги плати тези 2 (два)милиарда лева, колкото приблизително ще струва това удоволствие -))

 6. nellyo says:

  Има много основания за притеснения. Колко струва, как изглежда процедурата откъм МВР, как изглежда откъм ISPs и как изглежда откъм потребителя – прав сте.

  Но ситуацията е такава: има задължение за България по общностното право, не можем да го избегнем, можем (като държава) две неща: (1) да работим за промяна на общностното право и (2) дотогава – да не въведем директивата лошо (по-тежко, с по-малка защита за засегнатите лица, или неефективно – хем те следят, хем не ловят бандити). Паралелно е делото във ВАС.

  Така мисля. Това изменително законче е стъпка към повече защита – спрямо Наредба 40. Сигурно абстрактно може да се направи повече, но това е конкретна стъпка.

  Пейо ще говори за приложимостта на data retention, вижте в блога му къде и кога.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s