Виж кой говори, ако можеш

Прокуратурата повдигнала обвинение. Наложила мярка за неотклонение парична гаранция 1000 лева. Медиите написали.

Но точно същото явление има друг аспект:  ще предреши ли ЗИД ЗРТ, който в момента се приема, кои побеждават в конкуренцията на медийния пазар – както има изгледи да стане.  Тогава горното съобщение би изглеждало безкрайно комично.

Всички знаят нормата в проекта, създаваща предимство за ТВ2 (задължително разпространение за програма с национална лицензия, която към момента на приемане на ЗИД  ЗРТ се разпространява наземно: ако не трябваше да се закодира ТВ2, в пар.28а или 29 щяха да останат например телевизиите с две национални лицензии – и толкова).  Всички знаят откъде тръгна проектът на ЗИД ЗРТ:  следете по интервю №1 докъде трябва да  стигне  и по интервю №2 дали конкурентните забрани могат да се прилагат.

Интервю №1

Откакто възникна ТВ2 има сериозни съмнения относно статута на честотите. Как повлия това на сделката със CME?

– Не, не ги притеснява, защото тези честоти са безсрочни. Аз смятам, че е по-добре да имаш безсрочни честоти, отколкото срочни. Ако имаш срочни честоти, те свършват след две години и след това трябва да ходиш наново да пишеш, да ти обясняват и минаваш през един процес, който е… сложен. Освен това предстои цифровизацията … Ще има конкурси, които не са ясни сега в момента – дали всички канали ще спрат едновременно и ще почнат заедно, или ще се прехвърлят постепенно на цифрово излъчване. За мен лично не е ясно и кой ще победи в конкуренцията между кабелни и дигитални оператори. Така или иначе в момента ние нямаме закон, който да казва – да, ще има един оператор, който ще изгради мрежата, или всеки един от тези мултиплекси ще бъде даден на телевизиите.

Интервю №2

Г-н Гергов, колко рекламни агенции притежавате?

– Много. Вярно е, че са много, но аз си признавам само за “Крес”.

Редно ли е да имате повече от една рекламна агенция и ако е така, това не уврежда ли лоялната конкуренция?

– Говори, че когато съм навлизал в рекламния бранш, съм направил значими инвестиции, защото съм преценил колко перспективна е рекламната дейност. Дори да съм направил такива сделки, не е нормално да говоря за тях, понеже са забранени по закон.

*

КРС, ДАИТС и министър Мутафчиев не знаят какво става с мрежата, това вече разбрахме.

Сега за  медийния регулатор. Съветът за електронни медии приел на 4 декември становище по ЗИД ЗРТ, пише на сайта на СЕМ. Ще е хубаво да се види  на сайта на СЕМ това единодушно становище – да си направим изводи:  къде застава СЕМ в цифровия преход. На страната на кого.

И защо. Особено ценни са мотивите : защо.

Впрочем освен другото, в  това становище СЕМ предлага с изменение на ЗРТ членовете на СЕМ да получават допълнително възнаграждениеДопълнително за какъв точно резултат към трите средномесечни заплати, които сега имат по закон?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s