Самосезираният СЕМ

Кулински, Стоименов, Вълков, Пешева, Николова са чувствителни към  риска от злоупотреба със  свободата на словото. Те се самосезират по официалния призив на Пирински от трибуната на Народното събрание.

Пирински изрично поиска от СЕМ хигиена на медийното пространство. Пирински говори за охулване и пряка заплаха за държавното устройство,  както Станишев – за оцапване на страната.

Не са първите. Съдът в Страсбург е гледал доста много дела на политици, претендиращи охулване и оцапване.  И е казал така:

 • Свободата на словото е приложима не само към “информация” и “идеи”, приемани благосклонно или считани за безобидни, но също и към онези, които засягат, шокират или тревожат държавата или част от хората (Хендисайд).
 • Квалификациите (“идиот”) са начин за  привличане на вниманието не към лицето, а към поведението му.  Думите са избрани, за да покажат колко нелогични, необосновани и опасни са действията на квалифицираното лице. Думите не са срещу лицето, а срещу това, което то прави (Обершлик).
 • Eто и Канджов срещу България*:  Събитията трябва да се разглеждат в рамките на политическите дебати,  в случая речта – макар критична към правителството – не провокира насилие. В  демократичното общество всички действия и бездействия на правителството и неговите членове трябва да са предмет на детайлен анализ от страна на медиите и общественото мнение.

  И Конституционният съд се е произнесъл за политическото слово:

  • От гледна точка на ценностите на правото да се изразява мнение за свободата на политическия дебат – като част от публичната дискусия, изказванията, които засягат дейността на държавните органи или съставляват критика на политически фигури, държавни служители или правителството заслужават по-високо ниво на защита.

  Пита се:  каква обществена оценка очакват  лица, които работят без кворум;  продължават да приемат закони, които не са в публичен интерес;  в разгара на кризата  си разпределят коледни премии; в началото на работния ден на 19 декември се разпускат до 14 януари,  преди да изслушат представителите на студентите и природозащитниците?

  Твърде вероятно е  такива лица да се засегнат, шокират и тревожат от оценката, но (виж Хендисайд).

  Тъй като не е ясно какви точно квалификации ще гледа СЕМ, остава да очакваме становището по конкретните казуси с конкретни оценки.

  *Любопитно е да се види какви са решенията на българските съдилища по делото Канджов.

  16 thoughts on “Самосезираният СЕМ

  1. albert venn dicey says:

   Във всяка нормална държава призивът на политик държавен орган да “хигиенизира” медийното пространство от критики и клевети към институията, в която работи (между другото, не може да има клевета към институция, а само към конкретен човек – клевета е: “Георги Пирински е корумпиран”, а “Депутатите са корумпирани” е правно ирелевентно твърдение), ще доведе до незабавна реакция и оставка.

  2. nellyo says:

   СЕМ не прилага НК. Обаче.

  3. Диан Иванов says:

   В нормалните държави – да, но (в) България…
   В нормалните държави и орган като СЕМ едва ли се конституира на базата на “…2 от квотата на президента, 2 от квотата на НС, еди колко си от квотата на едикого си…” и да няма нито един, който да е там само и единствено, защото е признат експерт в съответната област. В нормалните държави – може би, но (в) България…

  4. Бинка Пеева says:

   Този се оля окончателно.

  5. (сер)СЕМ и (не)Народното събрание 😉 Ама наистина са идиоти – и Пирински е идиот с главно И.

  6. Jaguar says:

   “Хигиенизира”, това ли е употребил? Тоест, термин за изтребване на инсекти и гризачи? Браво, Георги, браво, Пирински! Разбира се, че ще кажа, че си идиот. Формен.

  7. Петър says:

   Мисля, че подопечното му (на Пирински) ведомство има отчайваща нужда от хигиенизиране. Комай реалното гражданско общество фермерите и студентите /къде ли са интелектуалците?!? или не останаха след огласяването им?/ запретнаха ръкави да ги “хигиенизират”. В най-лошият случай до “хигиенизирането” остават няколко месеца само!

  8. dzver says:

   не са идиоти, те са едни много важни хора 🙂 мислят се за най-важните на света.

  9. Нали ти беше писала за това, че “идиот” вече не е обида и в България? http://blog.veni.com/?p=801

  10. nellyo says:

   Да, аз знам, че има такова решение, но не знам дали СЕМ знае. А българските решения още не са в мрежата, за да го закача.

   Написах горе и за Канджов.

  11. Симеон Симеонов says:

   Българийо, майко, с какво заслужи тези управляващи, тази зла участ?

  12. albert venn dicey says:

   Ако трябва да бъде честен СЕМ и КРС са напълно излишни. Няма никаква причина радиочестотният спектър също както земята да не бъде частна собственост и да се придобива по начините, по които се придобива частната собственост – с прехвърлителни сделки, със завладяване (occupatio).
   В това отношение съм убеден рандианец.
   Колкото до правото на (публична) информация, такова нашата Конституция не признава. Чл. 41, ал. 2 от КРБ говори за “законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна.” С други думи, ЗДОИ е прост законодателен подарък и винаги може да бъде отнет.

  13. Агент Сергей says:

   Изпълненията на оркестърът на носталгиците достига до кресчендо. Тъй като цял живот спазвам принципи, не гледам предавания на ченгета като Коритаров, Енчев, Папакочев, Конакчиев, Солаков, откровени комунисти от рода на Светла Петрова, или на добре платени опортюнисти – Цветанка Ризова, Бареков, Дачков, Михнева, Волгин, Маринкова, една петъчна вечер включих „Полет над нощта” по БНТ. Гостуваше Иля Велчев – син на члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Борис Велчев – чичо на настоящия опит за главен прокурор. Той заговори за „антифашизъм”, взе да възхвалява „международното комунистическо и работническо движение”. И заваляха зрителски обаждания. Изкараха го „репресиран”, моля Ви се?! Обясняваха му се в любов, а превъзнасянията от рода, че е един от най-великите творци на България бяха безброй!

  14. Geri says:

   Политиците също доста трябва да си “хигиенизират” работната среда. И начина на изразяване. Най-новото – чак днес разбрах, че България води на Европа с 2:1 по “мача” с еврофондовете, в който явно г-жа Плугчиева участва. Пък от Брюксел говорят за партьорство. 🙂

   А иначе – малко се обърках по самосезирането на СЕМ. То по призива на Пирински ли е или не? Защото въпреки официалното съобщение, в “Дневник” уточняват, че по думите на г-жа Пешева “съветът се е сезирал по казуса още преди искането на парламента”. След като стигат до обяснения, че са се сетили преди да ги призоват, това ме кара да мисля, че утре може да намерят причина да санкционират…

  15. nellyo says:

   Прокуратурата/ Кокинов отказва да се занимава с призивите на Пирински, чух в новините да казва: “Прокуратурата не е майка и баща, всеки да я призовава за всичко, тук няма престъпление:”

   СЕМ обаче не отказва, преди или след призива на Пирински, все едно – има ли знак в това, ще видим утре в решението им. Ако се съберат, разбира се.

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: