Цифров преход: студено

На 18 февруари 2009 в САЩ се очаква да е студено.  Това е проблем за американците: тогава се прекратява аналоговото разпространение на програми.  Трябваше да сме готови, пише Ню Йорк Таймс,  да не се налага хората да излизат в снега да си купуват устройства (конвертори)  или да се катерят по заледените покриви да си оправят антените.

В България няма никакво значение за цифровия преход какво е времето през февруари. Има значение колко е дълга коледната ваканция, защото измененията на законите са в сюрреалистичен вид на второ четене в парламентарните комисии.

Австрийците, които искат да купуват НУРТС, обещали на СЕМ да спазват задълженията на БТК по наземното разпространение  на програмите на БНТ и БНР.

Продажбата още не е одобрена, законите не са казали какво ще става с цифровите мрежи, но техническият директор на купувача вече чака правителството да му обяви търг за наземно цифрово разпространение на програми (може да не е търг, може да е конкурс – той откъде знае?) и се вадят аргументите   “в цяла Европа, а и по европейското право.”

Ах, как ще се измъчат депутатите, ах, при тези съвместими и несъвместими  ограничения на (иначе неограничено) свободната им воля. Българският цифров преход страда от надхитрянето на обръчите – а не от студеното време.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s