ЗЕС: Държавният глава смята, президентът не е убеден

Президентът е издал указ за обнародване на ЗИД  ЗЕС. Не се сбъднаха очакванията, че ще има президентски мотиви за връщане за преразглеждане на отделни текстове от ЗИД ЗЕС.

На сайта на президента има обаче  съобщение по темата – три коментара (двата за телевизия)  и един неясен за широката аудитория (но със сигурност ясен за когото трябва) извод.

1. “Коментар  МВР“.  Държавният глава смята, че чл.251 трябва да създава по-балансиран режим, който да защитава правата на лицата от неправомерно използване на информация, свързана с тях, но и да дава ефективни средства за борбата с престъпността.

2. “Коментар СЕМ”. С разпоредбата на § 77 от приетия закон се предоставя възможност на Комисията за регулиране на съобщенията да издава разрешения за аналогово наземно телевизионно разпръскване и да приеме правилата, по които те се издават. Президентът не е убеден в правилността на това решение на Народното събрание, защото така СЕМ няма да има възможност да контролира съдържанието на операторите, които ще излъчват въз основа на издаденото от КРС разрешение, тъй като контролът на лицензираните и регистрирани оператори е различен. Държавният глава смята, че този въпрос трябва да бъде уреден със закон.

3. “Коментар аналогови оператори”. Въпроси поражда и предвиденият параграф 5в – за отнемане на разрешението за ползване на аналогови честоти, когато те са необходими за реализиране на съответния етап от изграждането на цифрова електронна съобщителна мрежа. Според президента трябва да бъдат предвидени съответни законови механизми за гарантиране и защита правата на операторите в този случай.

4. “Извод: игнориране, наречено дистанциране”. Освен всичко друго, приетият закон представлява пореден опит за дистанциране на президентската институция от вземането на важни решения в областта на електронните съобщения, към които тя досега имаше отношение.

*

МВР, СЕМ и аналоговите оператори са адресати на подкрепата на президента. Няма нужда от особен допълнителен коментар.

5 thoughts on “ЗЕС: Държавният глава смята, президентът не е убеден

 1. Веси says:

  Заглавието е страхотно 🙂

 2. Spas Popchev says:

  Vesi, zaglavieto naistina e strahotno! Sega chakame ORS da si tragnat, cenata na BTK da padne, niakoi da ia kupu(koi li?). Da ima new low za izmenenia ZES. I edna new compania za predpriatie za multipleks. Na kogo li shte e? 4akame i predpolagame…

 3. albert venn dicey says:

  Стилът на Първанов е да налага малко на брой вето и то предимно по социални закони.
  За разлика от предходния президент.

 4. Дай му на Гоце да го усуква, да шикалкави, да тъче кукувича прежда. Много обича да се прави на интересен и все напомня, че го изолират от голямата игра. Не можем да му помогнем- такъв му е постът.

 5. моряка says:

  Много интересно .Браво за коментара.Раздвояването на личноста е сериозно психическо заболяване.Погледнато от друга страна”Хем ме има хем ме няма ” е удобна позиция.А”Тялом съм тук духом ме няма ” добро и изпитано средство да съхраниш собственото си АЗ от външни негативни действия.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: