Непряка реклама на тютюневи изделия

Френските списания Action Auto Moto и  Entrevue  публикуват снимки на Шумахер, като върху екипа му има лого на производител на цигари.

Във Франция рекламата на тютюневи изделия в печата е забранена напълно (Evin Act). Санкционираните във Франция (медии и физически лица) търсят защита от  Съда  за правата на човека.

По две свързани дела Съдът преценява има ли нарушение на чл.10 ЕКПЧ – свобода на словото –   и чл.14 – забрана на дикриминацията,  тъй като за телевизионните програми във Франция забраната не е абсолютна. Съдът очаквано се произнася, че забраната на реклама на цигари е основателна и необходима и няма нарушение на чл.10 от Конвенцията за правата на човека.

По-интересен е въпросът с различния режим за  реклама на тютюневи изделия в печат и телевизия. Според френското право, не е незаконно да се показва лого на производител върху коли, екипи и др., ако състезанието се предава от страна, в която това не е забранено.

Съдът за правата на човека споделя виждането на френския съд, че (засега) при преки предавания  няма развити технически средства за предотвратяване показването на забранената във Франция реклама. Това не се отнася за печата, което обуславя разликата в двата режима.

Tagged

4 thoughts on “Непряка реклама на тютюневи изделия

 1. albert venn dicey says:

  “Съдът очаквано се произнася, че забраната на реклама на цигари е основателна и необходима и няма нарушение на чл.10 от Конвенцията за правата на човека.”

  Очаквано за съда в Страсбург. Но други съдилища, като например Върховният съд на САЩ, охотно защитават търговското слово.
  Така например по делото 44 Liquormart, Inc. v. Rhode Island, 517 U.S. 484 (1996)Върховният съд на САЩ е приел, че закон, забраняващ рекламата на алкохол освен на мястото на продажбата, противоречи на Първата поправка и е противоконституционен.
  От друга страна обаче Билът на правата на САЩ не съдържа всевъзможни изключения и уговорки както ЕКПЧ, пък и американската правна традиция е либерална, а европейската – авторитарна и дирижистка.

 2. nellyo says:

  Очаквано за Съда в Страсбург.

 3. albert venn dicey says:

  Моля, моля, на този трибунал не му се полага главна буква.

 4. nage says:

  има ли някакво развитие по този казус ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s