Oтчет 2008 на СЕМ: очертава временната търпимост

СЕМ вчера публикува на сайта си отчет за 2008. (док.файл)

Да четем.  Има т.1.2. “Медийна среда“.  Какво твърди  СЕМ:

“7 телевизионни програми се разпространяват наземно. Три от тях се разпространяват на територията на цялата страна – БНТ, „бТВ” и „Нова телевизия”. Останалите четири са регионалните центрове на БНТ в градовете Варна, Пловдив, Благоевград и Русе.

В Република България са лицензирани още 197 далекосъобщителни оператори, които използват ограничен честотен ресурс и разпространяват програми по наземен път. В страната са изградени 1800 кабелни мрежи, поддържани от 635 далекосъобщителни оператори, които предоставят далекосъобщителни услуги, и 23 оператори, чиито програми се разпространяват чрез сателит. Двама далекосъобщителни оператори предлагат цифров пакет програми.

160 оператори осъществяват далекосъобщителна дейност, като разпространяват 118 радио- и 42 телевизионни програми, в режим на временна търпимост, съгласно изискванията на §9а от ЗРТ.”

Режим на временна търпимост – това е удивително:

 • СЕМ първо твърди, че в България има три  телевизии с наземно разпространение на 7  програми – БНТ (Канала и регионалните програми), бТВ и Нова.
 • СЕМ  твърди същевременно обаче, че  има и други 42 тв оператора с 42 тв програми в режим на временна търпимост. От тях само 15 могат да се видят в този регистър, а другите 27 програми в режим на временна търпимост не се намират описани  в регистъра. Добре е да се прочете в отчета становището на СЕМ  за временната търпимост, защото някои оператори оспорват това виждане. Така се изяснява официалната позиция –  изрично записана в официалния отчет на регулатора.
 • А за двамата оператори с цифров пакет програми може само да се гадае. Ако са телевизионни и с наземно разпространение – има една лицензия за София. Ако са каквито и да е – не са два.
 • Къде в отчета и в регистъра пише за  ББТ, разпространявана наземно през 2008, аз не намерих – за да може  през 2009 замяната й с ТВ7 да е законна, както се твърди пред Сега.

 

3 thoughts on “Oтчет 2008 на СЕМ: очертава временната търпимост

 1. Spas Popchev says:

  От изявленията пред Сега нищо не може да се разбере. Единият регулатор казва, че Макс Ченел има далекосъобщителна лицензия, другият, че ЛГ Консулт! Чудна работа! Дано говорят за едни и също нещо! Важното е обаче, че и двете комисии са категорични – няма проблем, законът не е нарушен! Слава на бога! Че и това ако беше станало…

 2. nellyo says:

  Отчетът не е вестник. Приет от всички членове, официален, в изпълнение на конституционна норма.

 3. Spas Popchev says:

  Да, ще го прочетем внимателно. На пръв поглед правят впечетление пропуснати, съществени неща:
  1. мълчание по изготвянето на списъка на значимите събития и приноса на регулатора за българските зрители, лишени от европейскто п-во по футбол, както и други събития.
  2. спестени в отчета отменените от ВАС решения на СЕМ.
  3. Приносът на регулатора за поправките на ЗРТ е изтъкнат гордо, но не е споменато, че този “принос” доведе до невъзможността бтв, нова и тв да получат лицензии за цифрово разпространение.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s