Юридическата професия: дрехите

Професията задължава, юридическата професия задължава по особен начин.  Има ли норма за външния вид? В България не може да се прочете много по въпроса, но в САЩ е обсъждана тема, споделя се опит, ето какъв.

Ако си мъж и трябва да влезеш в съд – бели ризи. Само бели. Да не се мачкат. Но глади дори ризите, които не се мачкат. Не носи евтини ризи, изглеждат евтини. Костюми в неутрален цвят, райето да е незабележимо – не искаш да изглеждаш, като че ли си от мафията.  Костюмът не трябва да е твърде скъп, нито най-евтиният, който може да се намери.

Никакви ботуши. Колан в цвета на обувките. Не повече от часовник, халка и игла за вратовръзка.

Ако си жена, внимавай, в живота за разлика от филмите жените- юристки не се обличат добре. Не с дънково яке в съда. Без еспадрили към делови костюм. Не отказвай възможности, защото нямаш какво да облечеш. Има магазини за всякакви  форми и всякакъв бюджет. Дрехите не трябва да отвличат вниманието  на съда от интелигентните ти аргументи.  В крайна сметка просто, сиво и перли.

А  за първата лекция – всъщност дали е вярно, че преподавателите, които не се обличат преподавателски, трябва да влагат повече усилия,  за да получат уважението на студентите си? Или никакви дрехи не могат да поправят впечатлението, че не знаеш какво да правиш в час?

Няма абсолютни правила, но цитират  Марк Твен :  “Дрехите правят човека, голите хора имат слабо или никакво  влияние в обществото”.

2 thoughts on “Юридическата професия: дрехите

  1. Да, преди много време писателят Готфрид Келер го е казал най- добре: “Kleider machen Leute”, т. е. дрехите правят човека. Кратко, ясно и недвусмислено.

  2. nellyo says:

    Да се съветват големи групи хора е рисковано. Особено възрастни.
    Беше смешно написано на места, не че съветите имат голяма ценност.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s