Бързият български интернет

Ново изследване стига до много позитивни изводи за българския интернет. Оказва се, че София е град за живеене от тази гледна точка.

 • Девет държави – Южна Корея,  Япония, Швеция, Литва, Латвия, България, Холандия, Дания и Румъния – имат качество на широколентовия интернет, необходимо за бъдещи уеб приложения (като HD Internet TV ),  които ще станат практика скоро. През 2008  това е било  валидно само за Япония.
 • България е с динамично развитие по отношение на  2008:br_bg
 • София е сред градовете с най-качествен  интернет:

broadband_top_10

*BQS – Broadband Quality Score

11 thoughts on “Бързият български интернет

 1. Владо says:

  Добре де, има ли конфликт между тази статистика и статистиката на EU, количествената за проникването на Интернет? Или ако не в цифрите, то поне в изводите?

 2. tedi says:

  Стига, де, това е супер, нещо позитивно и много добро!

 3. Жоро says:

  @Владо, онази статистика на ЕС за проникването е грешна, защото не се отчита ЛАН доставчиците, които у нас са огромната част от широколентовия достъп. А нашите медии като папагали повтарят глупостите на евробюрократите.

 4. nellyo says:

  В този блог винаги някой е оспорвал изводите за България в докладите на ЕК. Не само заради ЛАН, и по други причини.

  В новото изследване проникването и цифровото разделение също остават като проблем, но поне скоростта се признава. Предполагам различни методики.

 5. pepe says:

  Мисля че има разлика между София и останалата част от България. От там – България като цяло може наистина да не е много напред в класациите за достъп. Има села в които дори няма ток.
  При мен по отношение достъпа до интернет през последната година нищо не се е променило – имам не лош достъп от години.
  Това ме кара да си мисля някой неща.
  Мисля че голямата разлика в статистиките между последните 2 години идва от това, че достъпа се “легализира”. По мое мнение през последните 2 години има стабилизиране свързано с доближаване до равновесно положение, където по-нататъчното развитив върви в крак със световното /поне за София/, което означава забавяне на развитието в сравнение с ускореното догонване от предишните няколко години.
  Мрежите в София са в голямата си част изградени и в прилично технологично състояние, което означава по-малки инвестиции за развитие. Бизнеса на фирмите от бранша се стабилизира /въпреки макроикономиката/. “Териториите” са може да се каже разпределени а сравнително доброто общо качество на връзките намалява миграцията на потребители. Намалява конкурентния натиск. това освобождава ресурси на фирмите и увеличава желанието им да се легализират.

 6. todorG says:

  “статистиката” на Cisco се основава на автоматизирано измерване на скоростта между отделни сървъри и крайния потребител (ползвали са speedtest.net). “Статистиката” на Евростат е за “проникване” и “използване” и се базира на анкетно проучване посредством лице-в-лице интервюта сред населението и бизнеса (представителни извадки). Преди по-малко от 2 години, няколко човека в БГ най-накрая се пребориха и ЛАН-ките вече са включени в това, което Евростат отчита като broadband в България – оттам и рязката промяна в числата. Съвсем отделно остава въпроса за качеството на услугата.

 7. e-mil says:

  Аз съм съгласен с Пепе. И като страничен за темата човек ще се позова на неофициално изследване.
  Преди 2 години попаднах на удобен “скоростомер” – SpeedTest.net. Тогава България в неговите статистики беше сред първите 5 държави в света по скорост. Но резултатите бяха образувани само от 220 милиона теста (не потребители) и естествено далеч от представителност.

  Сега обаче са минали над 1 милиард теста и България пак остава в първата десетка по download и в първата тройка по upload. Дори да предположим, че всеки потребител е правил по няколко теста, то пак остава достатъчно за преценка. При милиард и половина ползващи интернет, извадка от 150-200 милиона си е прилична.

  Източник: http://www.speedtest.net/global.php

 8. e-mil says:

  А! Сега видях, че todorG е споменал същия сайт. Явно не е чак толкова “неофициален” :))

 9. В статистиката от ЕС е отчетен достъпът през ЛАН. И по този показател България е на 1-во място в ЕС – по процент от полващите Интернет, които имат скорост на достъп над 10 Mbps. (В ЕС изобщо не мерят над 100 Mbps!)

 10. Мария says:

  Линкът към публикацията се е сменил. http://www.sbs.ox.ac.uk/newsandevents/Documents/BQS 2009 final.doc

 11. Мария says:

  а България като цяло е на 34-то място. Пак не е зле. Три места след румънците, но пред страни като Гърция и Италия 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s