Защита на тайната на източниците: Файненшъл Таймс и др. срещу Обединеното Кралство

В   решение  по делото Financial Times   and others v the United Kingdom Съдът за правата на човека за пореден път  след Goodwin и Tilack обсъжда защитата на тайната на източниците на журналистите.

Предмет на делото  е известният случай Interbrew –  след публикации в пресата разследващите настояват за документи, от които обаче може да се разкрие самоличността на източниците на информация, журналистите отказват да предоставят документи, съдилищата приемат, че приоритет имат целите на правосъдието.

Съдът в Страсбург приема, обратно, че – дори оценени кумулативно – опасността от разкриване на конфиденциална информация в бъдеще и интересът на  Interbrew да бъде обезщетен – са недостатъчни за разкриване на тайната на източниците.

Решението на Апелативния съд на Англия и Уелс

2 thoughts on “Защита на тайната на източниците: Файненшъл Таймс и др. срещу Обединеното Кралство

  1. albert venn dicey says:

    Решението на английския съд (по точно Апелативен съд на Англия и Уелс, но не и “британско” решение, понеже Англия и Уелс не обхваща Шотландия и Сенерна Ирландия) е добро, макар и писано от лорд Седли (единственият съдия от Ап. съд, бивш марксист; известен с особените си възгледи за личната неприкосновеност, напр. идеята от всички родени в ОК да се вземат ДНК данни, които да са достъпни за полицията при нужда – така се премахва всяка дискриминация).

  2. nellyo says:

    Апелативен съд на Англия и Уелс, така е.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s