Цифров преход в Италия: на ред са Съдът на ЕС и ЕК

Медиите продължават да следят отблизо цифровия преход в Италия, чието развитие зависи от две очаквани решения – на ЕК и на Съда на ЕС.

В държавите от ЕС  pay TV се предлага главно чрез сателит и кабел. Не и в Италия – там  контролираната от Берлускони Mediaset утвърждава pay TV при наземното разпространение.  Мърдок  чрез Sky Italia държи пазара на pay TV  чрез сателит и кабел.

Берлускони като министър-председател през 2004-2005   насочва €110 от бюджета за субсидиране на цифрови декодерu, с което укрепва позициите на  Mediaset на пазара на pay TV.

Европейската комисия определи това финансиране като държавна помощ, несъвместима с правото на ЕС. Едно от основанията е, че  създава пазарно предимство на наземната цифрова тв/Mediaset.  Pешението на ЕК се оспорва (T-177/07 Mediaset v. Commission)  и Съдът на ЕС  се очаква да се произнесе до края на този месец.

От друга страна, очаква се решението на Европейската комисия  по искането на Sky да стъпи и на пазара на цифрова наземна телевизия. Представители на  Mediaset  казват за FinancialTimes, че ще настояват за реципрочност: ако ЕК разреши pay TV/DTT на Sky, те ще искат същото за сателитна телевизия.  Все пак, правата за футболното първенство за сателит  засега държи Sky, така че не  е ясно с какво съдържание би я конкурирала компанията на Берлускони, допълва FT.

Впрочем, докато това стане,  Mediaset вече предлага на зрителите в 500 населени места платени услуги на базата на договор с Telecom’s Alice Home IPTV Network.  И още, Mediaset u oбществената RAI  (публично-частно партньорство) развиват безплатни услуги паралелно на Sky, с което също се цели, освен другото,  намаляване на пазарния дял на Мърдок.

Берлускони    спря  рекламата  на Sky в програмите на  Mediaset и спечели делото по този въпрос.  Като собственик.  А като политик, наложи  закон за 20 на сто ДДС върху  платената  тв и ограничи рекламата за pay TV услугите:  решения,  c които засяга най-силно Sky.

Time.com преди време писа, че това е най-истинското реалити – и напомни, че Берлускони  чрез  Mediaset има собственост в Endemol.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s