НУРТС България

Преди две години стана ясно, че се мисли каква да е съдбата на НУРТС.  Видя се, че БТК продава;  появиха се австрийци; австрийците се оттеглиха.

Паралелно се подреждаше  картината с мултиплексите –  в закона се появи идеята за единственото предприятие на всяка фаза на цифровизацията, което да вземе разрешенията. Появи се Тауърком България, взе  две разрешения за два мултиплекса/първа фаза и КРС успя да обнародва решението  преди  Конституционният съд да обяви противоконституционност на правното  основание.  Тауърком България заяви, че ще  преговаря с БТК да ползва  мрежата   за пренос, управлявана от НУРТС.

Година по-късно двата сюжета с НУРТС и мултиплексите се пресичат в точката  НУРТС България . Това се вижда от днешното   решение  на КЗК_№709-22.06.2010.

Няма австрийци, има китайци (Цефор), които чрез кипърска фирма (Манселорд)  имат общо дружество  с БТК (50 на 50). Това дружество  се казва НУРТС България, то придобива и  Тауърком България.

Напълно възможно е някой да  затваря цикъла “производство на съдържание – смесване – пренос”.

Цялата  мрежа от офшори, представителства  и многоточия в решението на КЗК прави горната хипотеза напълно реалистична. А зависимостта на обществените медии от НУРТС  България е отделна тема, картината  тепърва ще блесне в целия си блясък.

Leave a comment