Британският закон за трите удара – в съда

Европейският парламент , който в резултат от влизането в сила на Договора от Лисабон ще трябва да одобри текста на споразумението ACTA,  призова  ЕК да направи оценка на въздействието от прилагането на ACTA по отношение на основните права и защитата на данните. Според ЕП, АСТА не трябва да позволява налагане на т.нар. процедури на  трите предупреждения.

Същата логика на национално равнище:  Великобритания прие Digital Economy Act, в който проведе политиката на трите удара (aka  трите предупреждения или  градирания отговор).  Законът предвижда задължения на доставчиците на достъп да контролират спазването на авторското право онлайн.

Доставчиците имат съмнения доколко това е прието процедурно коректно, доколко е в съответствие с правото на ЕС, доколко личната неприкосновеност на потребителите е защитена  и доколко мерките са пропорционални на целите.

Бритиш Телеком пита съда.

Реакции в специализираните издания – “войната е обявена”.

2 thoughts on “Британският закон за трите удара – в съда

 1. albert venn dicey says:

  Имаше едно решение на ВС на САЩ от 30те години на 20 век. С него съдът с 5-4 гласа беше обявил за противоконституционен закон, забраняващ притежаването на вестник и писането на материали за вестник на всеки осъждат три пъти за клевета. Ще се опитам да го намеря.

 2. Пак в началото на юли специализираните издания отразиха и следното:

  http://www.itpro.co.uk/624838/uk-consumers-back-file-sharing-clampdown
  ———–
  A new Ipsos Mori poll has revealed that most UK consumers now feel it is acceptable for internet service providers (ISPs) to slow down or suspend the internet connections of copyright infringers.
  Despite ongoing questions over the accuracy of measures being used to identify alleged offenders, 53 per cent of those questioned said it was acceptable for ISPs to slow down their internet connections, and 52 per cent agreed that persistent offenders should have their account suspended.
  ————

  Във Великобритания вече над 50% от анкетираните отговарят, че са съгласни доставчиците на интернет да забавят или да прекъсват свързаността на онези потребители, които извършват повтарящи се нарушения на авторското право.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s