Класация на университетите според представянето им в интернет 2010

В началото на годината Софийският Университет беше поставен в същата класация на 282-ро  място в Европа и на 640-то в света (Cybermetrics Lab).

Сега е на 26-то място в Централна и Източна Европа (НБУ  е другият български университет в първите сто – на 89-то  място),  дели 333-то място в Европа и 777-мо в света с други два университета.

Световната класация – Харвард, МИТ, Станфорд и тн

4 thoughts on “Класация на университетите според представянето им в интернет 2010

 1. Jack says:

  Тази класация е една голяма глупост. Що за показател може да бъде “представянето в интернет” и може ли въобще да оправдае присъствието на НБУ в една и съща класация с МИТ?

 2. Maia says:

  Здравейте, доц. Огнянова!
  Пише Ви Мая Василева- докторант по “Тв журналистика” във ФЖМК с научен ръководител до. Теодора Петрова. Пиша дисертация, ориентирана към продукциите на външните продуценти у нас. В момента е назначена работна група, която да изработи ЗИД на ЗРТ. Интересувам се относно проблемите на независимите европейски продуценти и дискусията по чл 19а ал 1 и 2 – квоти и % съотношение в общото годишно програмно съдържание.Според мен Вие сте един от медийните юристи, които могат да коментират ще издържи ли каузата на нашите продуценти да се борят за повече работа чрез ЗРТ. От друга страна има ли основание искането product replacement да е за тях, а не печалба за телевизиите.
  По отношение на Закона за авторското право и сродните му права българските продуценти искат регламентиране за употребата на техни продукти в он-лайн среда, дистрибуция извън страната и ползване на лица от техни продукции за други инициативи. Отстрани тяхната солова акция изглежда чист лобистки икономически интерес, но той не дава ли повече основания за разнообразие на телевизионната програма, което е в полза на зрителя?
  Защо в ЗРТ няма дефиниция кой се смята за европейски независим продуцент, след като има определение какво е аудио-визуално произведение?
  Видях, че сте коментирали по-рано тези проблеми и реших да Ви пиша.
  Вашият отговор ми е любопитен и ще ми бъде полезен за работата ми. В момента събирам отговори от д-р Райна Николова и доц. Лилия Райчева. Надявам се на плуралистични експертни виждания.

 3. nellyo says:

  Мая, в ъгъла на блога има адрес, напишете ми въпросите си.

  Джак, внасянето на наредба (подредба) в едно множество не е задължително глупост, дори е интересно занимание. Нататък е въпрос на метод.

 4. bo4man says:

  За съжаление .. не знам как “Маг Студио” са спечелили правенето на проекта (сайта), не мога да си кривя душата има доста полезни неща, но и неща, които куцат по сайта…

  Интересно ми е колко СУ плаща за месечната поддръжка на сайта.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s