Wikileaks: защитено или незащитено слово?

Nytimes.com днес съобщава, че военновъздушните сили на САЩ (Air Force)   блокират  достъпа на служителите до сайтовете на The Times, The Guardian, Der Spiegel,  El País , Le Monde и повече от 20 други новинарски сайта  и блога, които публикуват документите от WikiLeaks. При опит за достъп се появява съобщение Access Denied.

Според Above the Law студентите в някои университети са били изрично информирани, че четенето, разпространяването, коментирането или публикуването на връзки към информация, която остава класифицирана, може да се отрази при бъдещо кандидатстване за работа, за която е важна способността за работа с класифицирана информация.

В  писмо до президента Обама преподаватели в авторитетния  Факултет по журналистика на  Колумбийския университет, Ню Йорк  изразяват позицията си, че публикуването на документите от  Wikileaks е  журналистическа дейност, защитена от Първата поправка на Конституцията. Според авторите, всяко съдебно преследване  за получаване, притежаване или публикуване на класифицирани материали чрез  Wikileaks ще създаде опасен прецедент.

3 thoughts on “Wikileaks: защитено или незащитено слово?

 1. Yavor says:

  Дайте да съдим “дълбокото гърло”, който събори Никсън, а? Ама той май си отиде човека…

 2. nellyo says:

  Впрочем през 2003 и в България
  министърът на вътрешните работи Г. Петканов беше внесъл за разглеждане от Министерския съвет проект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, включващо наказателна отговорност за нерегламентиран достъп до класифицирана информация . т.е. отговорност за който получава информация.

 3. Редовен читател says:

  Ужас. Тия са луднали. Военният им мин. беше републиканец. Сега вече е демократ.
  Много ‘загрижени’ за чистотата на свободното слово са били досега бре… По загрижени и от Великобритания. И то, в ерата на интернет. Ааааа?!?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s