Киберсигурност: две стратегии | ЕС и САЩ

Днес са приети заключения на Съвета на ЕС по стратегията за киберсигурност на Съюза (ISS) в рамките  на Стокхолмската програма, както и във връзка със съобщение на ЕК от март 2011 за стъпките към глобална киберсигурност.

Съветът адресира четири списъка от предложения за мерки към държавите, Комисията, ENISA и частната инициатива. В центъра са обучение, риск мениджмънт, защита на информационната инфраструктура.

На сайта на Белия дом е публикувано американското  предложение за стратегия за киберсигурност. То има малко по-различна структура – защита на американските граждани, на критичните инфраструктури, на правителствените информационни системи и специална част – защита на правата и личната неприкосновеност на гражданите. Изрични мерки за защита на правата ще се обсъдят с гражданското общество и експерти.

Всички действия по мониторинг, събиране, използване, проследяване и разпространяване на информация се ограничават до защита срещу заплахи за киберсигурността.

One thought on “Киберсигурност: две стратегии | ЕС и САЩ

  1. Редовен читател says:

    Действията да се сведат само до защита от заплахи на киберсигурността. Никъде не пише до защита на търговските интереси.
    Да слушат ЕС – в него има по-разнородни общества. И няма как, те да не родят и по-чисти идеи. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s