Тимоти Гартън Аш: за медиите и политиците

Тимоти Гартън Аш коментира  за LA Times скандала с Мърдок, чийто ефекти   не се ограничават само до Великобритания – особено ако се окаже, че   жертвите на 11 септември са били обект на следене. Американски медии вече писаха с какви средства се защитават лицензиите на Нюз Корп. в САЩ.

Според Гартън Аш, провалът на  Мърдок разкрива заболяване, което бавно е обхващало сърцето на британската държава през последните 30 години. Основната причина за тази британска болест е мощната, безмилостна, безконтролна медийна власт. Неин основен симптом е страхът.

Мърдок използва безсрамно, безскрупулно и незаконно проникване в личния живот както да продава вестници, така и за осигуряване на политическо влияние.

Стигнах до извода, пише Гартън Аш, че Мърдок е  вторият по власт човек във Великобритания. Но ако  мярка за относителната мощ е кой се страхува от кого?,  тогава  Мърдок е – в този тесен смисъл – с по-голяма власт  от последните трима  премиери на Великобритания. Те повече са се страхували от него, отколкото той от тях.

Блеър  видя  Джон Мейджър и Нийл Кинък, унищожени от враждебната преса. Той си научи урока. Ухажваше медийните собственици с всички средства.  Едва когато  вече беше на път да напусне поста си,   Блеър се осмели да оцени британските медии  като див звяр.

Гордън Браун смята, че е прониквано до медицински, банкови и може би данъчни данни на семейството му. Той разказва, че е бил доведен до сълзи, когато Ребека Уейд, тогава   главен редактор на Сън, друг таблоид на Мърдок, позвънила да каже за намеренията на вестника да разкрие кистозната фиброза на 4-годишния  му син, Фрейзър. И все пак няколко години по-късно Браун   присъства на сватбата на Ребека, която  – вече като Ребека Брукс –  е дясната ръка на  Мърдок. Фаталната жена на британската журналистика има прекалено голяма власт, за да може един  министър-председател, който търси преизбиране,  да я пренебрегне.

Настоящият премиер Дейвид Камерън надминава и  Блеър в ухажването на пресбароните   и по-специално на Мърдок. Още по-лошо, игнорирайки всички предупреждения, той нае  бившия главен редактор на Нюз ъф дъ Уърлд, Анди Коулсън, за  директор на комуникациите. Сега Камерън  обещава разследване, което да бъде ръководено от високопоставен съдия. Партийни лидери и обикновени депутати потвърждават превъзходството на избраните политици над неизбрани медийни барони. Бариерата от страх е преодоляна, пише Гартън Аш. Единственото опасение е, че когато кризата отмине, може отново да се вземат половинчати мерки.

Задачи на разследването, което предстои, според ВВС:

  • практики и етика на пресата
  • отношения на медиите с полицията
  • провалът на регулирането
  • контакти медии- политици
  • защо предишните сигнали не са дали резултат
  • ограничения за собственост върху медиите.

Още коментари, Time,  NYT

15 юли. Първо интервю на Рупърm  Мърдок след скандала, WSJ 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: