Не повече контрол върху журналистиката, а повече журналистика

На запад от нас се развива голямата-медийна-криза, която предизвиква анализи на  световни авторитети в областта на журналистиката.    Какво е обяснението и какво е лечението – по тези въпроси има стотици мнения, рядко са излизали толкова силни публикации само за няколко дни.

  • Обяснението според  Розен: не средства за информиране, а политически машини

Разкритията показват, според Джей Розен, че НюзКорп изобщо не е медийна компания, а империя, която използва отделните медии като инструменти за влияние, средства за лобиране.  Тези медии се възприемат от хората като обикновени информационни средства, но те не са такива.  Новините не са техният основен бизнес.   Техният основен бизнес е да упражняват влияние. 

Но на знамето на тези медийни предприятия не пише “инструмент за лобиране”, не, продължава Розен.  Пише  “Първа поправка” или “журналистика” или ” обществен характер” или “новини и информация.” В този смисъл империята е основана на една лъжа, всички следващи лъжи следват от тази голяма лъжа.

Дейвид Камерън днес отрече многократно (седем пъти, според Гардиан), че решението на държавата по въпроса за  придобиването на BSkyB е повлияно от близостта на консерваторите с НюзКорп.  Но сега се отчита твърде голямата близост с тези медии (вкл. 26 срещи на Камерън за 15 месеца), допускана и от предишните премиери. На това основание и Джеф Джарвис пише, че НюзКорп трябва да напусне новинарския бизнес, според него от такава позиция те не могат да информират хората в съответствие с демократичните стандарти.

(1) Политически машини, опаковани като медии, нямат място на пазара на новини.

  • Лечението според Джарвис: повече журналистика

Всички говорят за повече контрол. Не. Необходим е не повече контрол върху журналистиката, а повече журналистика, пише Джарвис.  Журналистите нямат контрол върху голямата картина, но всеки може да бъде  един глас.

(2)  Не всеки в медиите ни предлага журналистика.

 *

Чуждите грижи са чужди грижи, но двата извода на Розен и Джарвис изглеждат относими към българската медийна  картина:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s