ЕСПЧ: интерес от информация за публични фигури

В решение по делото  Ringier Axel Springer Slovakia, a.s. v. Slovakia  Cъдът в Страсбург обсъжда степента на достоверност, задължителна за публикациите.

Накратко, издател в Словакия е санкциониран за публикация, в която се информира за депутат (в същото време и председател на политическа партия), който уринира от терасата на обществен ресторант  в компанията на високопоставен полицейски служител.

Репортерът получава анонимно обаждане, посещава ресторанта и вижда двете лица, които изглеждат под въздействието на алкохол.  Прави снимки на залата и терасата, интервюира  присъстващи,  а на другия ден – и полицая, който отрича да се е държал непристойно. След публикацията издателят е осъден да заплати глоба за засягане на доброто име на лицата и да публикува опровержение. Според съдилищата репортерът не е очевидец и истинността на всички факти в публикацията не е доказана.  Макар да има публичен интерес от информацията, в Словакия са приели, че преобладава интересът от защита на личните права на засегнатите.

Издателят се обръща към Съда в Страсбург и твърди, че има нарушение на чл.10 от ЕКПЧ (свобода на изразяване), в частност  като се иска доказване на абсолютна истинност на публикуваната информация.

Съдът потвърждава, че трябва да се прави разлика между оценки и твърдения за факти. Съществуването на факти подлежи на доказване, а истинността на оценъчни съждения  – не.

Това не гарантира неограничена свобода на автора дори при сериозен публичен интерес.  Съдилищата в Словакия не са проучили дали репортерът е действал в съответствие със задълженията и отговорностите  на журналистите, включително дали статиите са написани добросъвестно и в съответствие с журналистическата етика. Не  е направена оценка на нивото на обществения интерес от информацията за публичните фигури и не е направена оценка на баланса между правото на информация по въпроса и  индивидуалните интереси на засегнатите.

Нарушение  на член 10 от Конвенцията.

Tagged

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s