Ерик Шмид: Гугъл не е враг на телевизията, напротив

Вчера Ерик Шмид изнесе публичната лекция (MacTaggart Lecture 2011)  на ежегодния телевизионен фестивал в Единбург.  В началото той припомня лекциите на Джеймс Мърдок (2009:  Медиите са като семейство Адамс) и на Марк Томпсън (2010: Да запазим независимостта и финансирането  на обществените медии).

Ерик Шмид казва, че не се занимава с телевизия. И ведната след това – че интернет е от фундаментално значение за бъдещето на телевизията. Непрекъснато възникват нови видове съдържание онлайн и онлайн услуги. Ако съдържанието е цар, контекстът е неговата корона.

Гугъл не ви е враг, а иска да бъде ваш партньор, казва Шмид. Google TV  тръгва в Европа в началото на 2012. Ние не сме конкуренти на телевизиите и на производителите на съдържание, напротив, ние предоставяме на телевизията  отворена платформа за развитие.

Фотографията, телевизията, компютрите са създадени във Великобритания. Но в момента страната не е на челните места по иновации.  Какво не ви е  наред днес? Всичко.  Помислете за славните дни на Викторианската епоха. Това е времето, когато едни и същи хора пишат поезия и строят мостове. Луис Карол не просто пише една от класическите приказки на всички времена, той е преподавател по математика в Оксфорд. Промяната трябва да започне с образованието. Ако творческите индустрии във Великобритания искат да се развиват в цифровото бъдеще, имате нужда от хора, които разбират всички негови аспекти интегрирано от самото начало. И няма голям смисъл хиляди семена да покълнат, ако те се оставят да изсъхнат или се трансплантират в чужбина.

Освен препоръки към Великобритания, Ерик Шмид отново излага позициите на Гугъл за отворен интернет, минимална регулация и по-либерален режим към защитата на личните данни.

  • Отправната точка за всеки нов законодателен акт не трябва да бъдe как да се регулира това, а как да защитим  пространство, необходимо  за иновации. Слушайте   предприемачите, а не   юристите, ако искате иновациите  да процъфтяват. По-малко ограничения не само във Великобритания, но в Европа. Личната неприкосновеност е важна, но e добре да няма свръхреакция.
  • По-голяма гъвкавост в закона за авторското право  ще даде възможност за  нов бизнес,  добавяйки около 8 млрд. паунда в икономиката на Великобритания.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s