ЕСПЧ: свобода на изразяване по повод исторически събития

Турски професор по история спечели дело пред Съда за правата на човека – Altuğ Taner Akçam v. Turkey – по повод  изказвания в защита на журналист, писал по арменския въпрос.

Чл.301 от Наказателния кодекс на Турция забранява засягане (очерняне) на турската идентичност, а отскоро – на турската нация. Разпоредбата е променена вследствие на реакцията срещу преследвания на журналисти и писатели като Елиф Шафак, Орхан Памук и Хрант Динк, за техните отрицателни становища по чувствителни въпроси.

По-специално, санкционира се всяко становище, което критикува официалната теза по арменския въпрос и  събитията от 1915  г.

Съдът приема, че въпреки промяната текстът на разпоредбата в НК остава широк и неясен  и по този начин разпоредбата представлява продължаващата заплаха за упражняване на правото на свобода на изразяване.

Важен извод на Съда е, че дори при оправдателна присъда, както е в случая,  самата възможност за намеса от страна на властите или от частни лица, действащи без надлежен контрол, или дори с подкрепата на властите,  може да наложи сериозно ограничение  върху свободното формиране на идеи и демократичните дебати  и да има смразяващ ефект.

Tagged

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s