Музикалните класации и Изборният кодекс

ЦИК санкционира радио за т.нар. музикални класации в изборния ден.  Капитал поставя въпроса доколко мярката е уместна, справедлива, пропорционална и ефективнo приложена. Въпросът е принципен.

 • Мярката като законодателно решение

Ограничението за разгласяване на резултати до официалното обявяване на края на изборния ден не е (само) българска мярка. Има я в много държави. Мярката не  се смята за непропорционална спрямо интереса да не се влияе върху още негласувалите. Данните показват, че разгласяването влияе.

Ограничението е мярка от времето преди уеб 2.0.  В новите условия то  – или поне в българската версия – не се отнася до блоговете и мрежите. Това поставя под въпрос технологичната способност на изборната администрация ефективно да ограничи разгласяването на резултати (защото те се разгласяват чрез мрежите). Според ЕСПЧ намесата трябва не само да е пропорционална, но и ефективна [ ECHR, Sunday Times v UK, 1979]  . Тази мярка вече не е.

Поради това в други държави (следя обсъждането в Канада) се обмисля отпадането на ограничението от изборното законодателство (повод –  нарушения чрез Туитър).

 • Прилагане на мярката

В България ограничението остана и в новия Изборен кодекс като императивна норма. Прилагането поражда други въпроси: Дали заобикалянето на ограничението (музикални класации) се приема за равносилно  на нарушение. Дали всички са равни пред закона или той се прилага избирателно.

Капитал  анализира фактите (сравнява с предходно решение на ЦИК) и смята, че актът на ЦИК е проблематичен и че се прилага двоен стандарт.

Все пак може би трябва да се има предвид, че самата норма е проблематична, защото все по-малко  може да се гарантира ефективното й прилагане.

2 thoughts on “Музикалните класации и Изборният кодекс

 1. Редовен читател says:

  Ефектът на черния лебед /лястовица/: Докато не е виждан такъв се е приемало, че всички лебеди са бели. След появяването му, това е спряло да бъде БЕЗСПОРНО!
  Законите и еволюцията са същото. В ерата на прозрачността, ограничението по-горе пречи повече, отколкото помага… Да се махне. 🙂

 2. nellyo says:

  Вижте връзката отпреди две години, когато писах за Канада. Там има един коментар, в който се казва, че откакто има нож и отрова убиването не е трудно, но забраната за убиване стои.

  Не съм сигурна дали ограничението ефективно ограничава някого, но законодателят го е оставил да стои. Мисля, че тогава (при приемането на Изборния кодекс) пропуснаха да направят хубаво публично обсъждане на проблемите на една предизборна кампания онлайн. Трябва да се мисли по това.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: