ЕК: Гърция – държавна помощ – казина – възстановяване

Днес в Официален вестник:

решение на Европейската комисия  относно държавна помощ, предоставена от Гърция за някои гръцки казина C 16/10 (ex NN 22/10, ex CP 318/09)

Държавните казина и едно частно казино в Гърция имат ниски цени на входните билети и съответно се ползват с по-благоприятни данъчни условия: останалите казина трябва да плащат на държавата данък вход от 12 EUR на човек (80 % от 15 EUR),  а посочената група –  само 4,80 EUR (80 % от 6 EUR).

Данъчната дискриминация се финансира с публични ресурси. Ако държавата пропусне приходи, които би трябвало да събере от дадено предприятие при нормални обстоятелства, съответната мярка се финансира с публични ресурси.

Комисията констатира, че не е ясно защо  по-ниска цена на входен билет е необходима специално в случая с едни казина, а не се налага по отношение на останалите.

Комисията признава правото на държавите да регламентират хазарта на своята територия при спазване на законодателството на ЕС и приема, че такова регламентиране, целящо да контролира и да ограничава хазарта, е законосъобразна цел на обществения ред. Но  аргументът, че мярката има за цел да ограничи хазарта, не може да се съвмести с факта, че казината с ниска цена за вход  са разположени най-близо до основни населени места в Гърция.

Оспорваната мярка е била въведена без предварително уведомяване на Комисията.

Определянето на сумата за възстановяване трябва да се основава на факта, че гръцката държава се е отказвала от приходи от данъци от публичните казина в размер на 7,20 EUR на входен билет (разликата между данъка от 12 EUR на входен билет, плащан на държавата от едната група казина, и данъка от 4,80 EUR на входен билет, плащан от другата група).

Националните органи следва да изчислят точните суми, които да бъдат възстановени  въз основа на насоките, дадени от Комисията в нейното решение.

Сумата се дължи  от  1999 г. насам с лихви от датата, на която са били предоставени на получателя, до действителното им възстановяване.

*

 

Tagged

One thought on “ЕК: Гърция – държавна помощ – казина – възстановяване

  1. Редовен читател says:

    10 годишно данъчно сиртаки. А и куп други, при нашите мили съседи… ;D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s