Електронни съобщения: нова процедура срещу България

Европейската комисия изпрати писма (reasoned opinions) до 16 държави, които  не са въвели в националното си законодателство правото  на ЕС в областта на електронните съобщения, по-специално двете нови директиви на ЕС — Директивата за по-добро регулиране и Директивата за правата на гражданите.

Срокът   изтече преди шест месеца — на 25 май 2011 г., а частичното въвеждане на европейските норми ограничава правата на потребителите в тези държави. Новите правила предоставят на потребителите нови права по отношение на стационарните  и мобилните услуги и достъпа до интернет — вкл. право на повече информация и  по-добра защита на личната неприкосновеност и личните данни онлайн.

През юли  2011 България получи първото съобщение  (‘letter of formal notice’). След това четири държави (Литва, Латвия, Люксембург и Словакия) са нотифицирали въвеждане на правото на ЕС.

България не е.

4 thoughts on “Електронни съобщения: нова процедура срещу България

 1. Редовен читател says:

  Мдаа. Май световните разделители на обществата изпаднаха в ‘изпитна сесия’. Студентите, навремето така се бъзикаха – ‘изпадам в сесия’… Ще последват и двойки, и скъсани, и изхвърлени от ВУЗ-а /от играта/! Просто 1 месец изпити. После, празнуване. НГ запивки и … ново начало – и за провалилите се /фалиралите/, и за ‘отличниците’! Хмм, просто закономерности при ученето… 😉

 2. Telco Lawyer says:

  Нищо чудно в това забавяне. Обичайно самите държави си калкулират един период след края на срока за транспониране и закъснението е нормата. Затова бяха последните изменения с Лисабонския договор, които да позволят на ЕК да иска глоби веднага заради ненотифициране на националните мерки в срок. Ще видим дали ще поиска такива с образователна цел.

 3. nellyo says:

  Все някога ще поиска за първи път – но едва ли сега по този повод.

 4. Telco Lawyer says:

  Повече от сигурно е, че няма. Не са чак толкова критични измененията в Рамката, че да налагат някаква спешност. Освен това искането на глоби е в голяма степен политическо решение и трудно ще събере достатъчно подкрепа за закъснения от около година.

  Въпреки това едно прессъобщение от ЕК, което да припомни за възможността от налагане на глоби е обичайно много стряскащо за правителството, защото е съпътствано от медиен фурор, а може и да се използва за политически цели. Проблемът е, че няма да стресне депутатите, а тяхна е задачата да приемат новия закон. Виж, ако ставаше въпрос за подзаконов акт – вече да е обнародван.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s