Сара Фъргюсън и 339аНК

Сара Фъргюсън, бивша съпруга на принц Андрю, е заснела за британската ITV  (или е участвала в заснемането)  на филм, посветен на условията в домовете за изоставени деца в Турция.

По известен и на нас маниер (“Да купиш игрите”)  в Турция има открито наказателно производство за използване на скрита камера.

По този повод: какво става с чл.339а НК?  Вярно, че напоследък не се наказват разследващи журналисти по 339а НК  и Джордже Бухнич е оправдан, но разпоредбата е  в НК и дори междувременно през 2010 година е изменяна, за да предвиди по-висок размер на санкцията (вм. до три годиниот една до шест години, а за длъжностно лице във връзка със службата му –  от две до осем години):

Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

 

2 thoughts on “Сара Фъргюсън и 339аНК

  1. Veselin says:

    Какво да кажем за някой, който реши да направи журналистическо разследване за това как изглеждат хората под душа в хотелски комплекс, или пък друг, разследващ журналистически с бръмбари бизнес конкуренти по поръчка?

  2. nellyo says:

    Ясно какво, но нали преди години имаше идеи за по-прецизна настройка на забраната…

Leave a comment