11 – 02 – 2012 | 11

Не е гладък пътят на АСТА:

и у нас:

 • Андрей Ковачев  | Евродепутатите от ГЕРБ ще гласуват против ратифицирането на АСТА в ЕП;
 • IAB България  | ACTA създава среда на несигурност  за компаниите, инвестиращи в развитието на интернет и иновативни онлайн продукти с висока добавена стойност, като забавя развитието им и
 • репортаж на Комитата от пленарната зала;
 • Дебати | Капитал : Трябва ли Европейският парламент да подкрепи ACTA?

Логично е  позицията на ГЕРБ  към АСТА в ЕС и в българския парламент да е една и съща.

Протест.

ACTA/IPRED/TPPA/SOPA/PIPA – или?

One thought on “11 – 02 – 2012 | 11

 1. Pencho Parvanov says:

  Не разбирам защо на този закон се обръща внимание почти само от гледна точка на правата онлайн. Според това което аз съм прочел за него деиствието му е много по-обхватно.
  Какво става ако утре известна американска компания реши, че има изключителни права за вечни времена върху джинсовите облекла? След това друга – върху свитчърите? Според това, което аз разбирам, на базата на този закон, мойе просто да ни забрани да внасяме китайски дънки.
  След това някой в америка може да патентова киселото мляко. И имайки предвид, това, което се случва напоследък в американската патентна система и какво е нейното състояние според включително самите американци, това въобще не е невероятно.
  После един въпрос:
  Как от юридическа гледна точка стои въпроса с различията в правовите системи – понеже този закон, така както аз го разбирам “автоматизира” прилагането на някой решения на чуждо законодателство, подчинено на съвсем различна правова система, върху лица от други страни?
  Аз например може да не приемам даречем осем /както беше в скорошния случай с предявени искове за права, върху съществени елементи от интернет/ случайни американци, без никаква подготовка по дадена материя /при нас поне се предполага, че съдиите се запознажат с материята по даден случай, имат и специфична подготовка да вземат важни решения/, да вземат решения, които ме засягат пряко.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: