И Бил Гейтс, не само Паулу Коелю: Ако крадат, да крадат нас

Лос Анжелис Таймс  (2006) разказва за реч на Бил Гейтс  | Как пиратството отваря врати:

В Китай всяка година се продават 3 милиона компютри, но хората не плащат за софтуер. Обаче все някога ще плащат. И доколкото сега  го крадат, ние искаме да крадат нашия софтуер. Те свикват и ще видим как да използваме това през следващото десетилетие.

От самия  Бил Гейтс: пиратството като бизнес модел  by design.

 

8 thoughts on “И Бил Гейтс, не само Паулу Коелю: Ако крадат, да крадат нас

 1. Редовен читател says:

  “Първата доза е безплатна” – Хал Вейриан, професор в Бъркли
  “С времето, интелектуалните ‘кражби’ намаляват пиратството” – Бил Гейтс
  Просто, защото “пиратството” е безплатно начално Промотиране. Не друго…

 2. Да, наистина, колко ли време ще е нужно на разните пират-ентусиасти тук да проумеят простата истина, че софтуерното пиратство съсипва именно МАЛКИТЕ софтуерни фирми (а не големите) ….?

  Дали разните пропагандисти на пиратството и гласовити противници на споразумението ACTA (задето било продукт на “големите корпорации”) ще успеят, в кратките интервали, в които не крещят абсурдните си лозунги, да проумеят това?

 3. Подобна политика има Аутокад. Те не преследват ползването на продукта в домашни условия, но следят сериозно за покупката ми при бизнес използване.
  И когато всички архитекти, а и дизайнери, знаят да рисуват само на Аутокад, естествено е, че фирмите ще работят на този продукт.

 4. Редовен читател says:

  Хаха, абре човече, абре гусине Сирков. Много си ретро, затова така се обръщам към теб. Много ми е интересно, когато всички приемат този принцип, за който ти предложих да се обзаложим, как ще приемеш действителността около теб? Дали външни ‘космически сили ще са виновни’?… 8D
  Абре човек, не осъзнаваш ли силата на времето бре. Един талантлив режисьор, преди няколко години направи доста добър филм по тоя въпрос. Съотнесено към ‘защитата на интелектуална собственост’, не разбираш ли, че при продажбата и има временен период на уникалност, на свръхинтерес, на т.нар. незаменяемост /по ЗЗК/ на новия филм, книга или каквато и да е ИДЕЯ бре?! Това по досегашните дуалистични /твоите, не моите/ правила е временен монопол! За щастие в ЕС монополът и изключителните права се ограничават. Но в САЩ обаче, за тяхно и може би всеобщо съжаление, в момента това не е така силно изразено. Но и там наближава промяната – с ‘глада’…
  Без конкуренция, какъв бизнес, какво развитие може да има? Но дано се осмелиш на бас – ако не, ще си изпия една кока-кола сам с кеф, за твое здраве! До скоро, съвсем скоро… ;D

 5. Бай “редовен читател” (обръщам се така към тебе, защото си по-ретро от мене – спомни си примера за “гардероба”, който ми даваше ти пак в този блог преди няколко дни) – представите ти за посоката, в която се движи общественото развитие, са твърде илюзорни.

  Кой точно “принцип”, според тебе, “редовен читателю”, щели да приемат “всички”?

  Я се замисли малко: продуктите от кой тип са и в момента едновременно и най-продавани, и най-често теглени от потребителите във вид на пиратски копия?

  Или ще продължаваш да отричаш тази действителност и ще витаеш в някакви въображаеми други светове?

 6. Редовен читател says:

  Вярвам в:
  1. ЗАБРАНА за филтриране на IP.
  2. Търсене на права ВПОСЛЕДСТВИЕ, с пазарлък за компенсиране на вреди или с образуване на гражданско дело, без наказание за ‘кражба’ и всичко това – от датата на предявяване на претенцията.
  3. Патентите НЯМА да забраняват. А само ще позволяват компенсацията да започва само СЛЕД момента на регистрацията на творбата в някакъв регистър /заплатено $!/ и ОТ доказаната дата на ‘промотирането’ /от такива като мен – хаха/.
  Така, че се нагаждай на новата реалност – виртуалност, според теб. И това ще стане до лятото. Защото е свързано с огромните политико-икономически събития, в които си живуркаме…
  Бас? /Трети опит/;D

 7. Ха-ха, ти си смешен бе, редовен читателю.
  Ти още малко и ще поискаш (в точка 3.) на теб да ти се плаща, задето си “промотирал” нещо си… Ами да не си го “промотирал”, кой те е карал да го “промотираш”.
  А по т.1 – то и в момента никой не те филтрира по IP (освен ако някой много мнителен блогър не реши да го прави, за да избегне коментари от теб – това се е случвало, има ги и такива “защитници на свободата на изразяване сред нашенските тукашни “блогъри”…)

 8. Редовен читател says:

  Спирам да отговарям. Когато си отговориш по т.:
  1. Защо по ‘широколентовия’ ти оператор – нпр. БТК – няма IPTV.BG;
  2. Представи си, на някои се/е плаща/ло;
  3. Защо нпр. Епъл и Самсунг се карат за патенти и в различните държави имат различни резултати в съдебните си битки;
  4. Защо не приемаш бас;
  тогава ще продължа. Не ти се сърдя. Няма за какво. Интересно ми беше. И 10х за това де… 0 ;-х

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s