Не могат да не бъдат доволни?


Министър-председателят  нарича спирането на процедурата за присъединяване към АСТА  успех за България. Поканените на заседанието на МС  представители на организациите, които  предложиха ратифициране с резерва и тогава бяха доволниднес  са заявили, че не могат да не бъдат доволни.

По-скоро могат, ако биха искали – според самия министър-председател

нашето законодателство е хармонизирано, добро и достатъчно ефективно, за да се налага и подобно споразумение да се подписва.

Абсолютно.

Но то вече е подписано. 

А и  разговорът вече отиде отвъд конкретното споразумение, протестът е – както казва Комитата –   срещу самия подход.

6 thoughts on “Не могат да не бъдат доволни?

 1. Аз това, което знам за Комитата, е, че този човек излезе да говори (по повод ACTA) по националното радио (БНР) и без никакво притеснение наговори някакви напълно неверни неща. И не съм го видял да се извини. Това е подходът на Комитата (и не е само негов)…

  А ако става въпрос за подход по въпросите, засегнати в ACTA, единственият разумен, справедлив и реално приложим подход (и днес, и занапред) е този:

  Трябва да се прави разлика между „информация” и „продукт” (и такава разлика се прави по нашето законодателство).

  Всеки има право да получава, предоставя, споделя, обменя, „тегли”, „качва” ИНФОРМАЦИЯ (което включва факти, сведения, данни, идеи, мнения).

  А другото – получаването, предоставянето, споделянето, обменянето, тегленето и качването на ПРОДУКТ става, след като по договор или по друг начин придобиеш някакво правно основание да го правиш.

  И, разбира се, фалшифицирането (и имитирането) на продукти, контрабандата на продукти, независимо дали във физическа или в дигитална среда, трябва да се преследва от закона – с участието на всички, които искат да са на страната на закона.

 2. Veselin says:

  Любо, като обвиняваш хората, че говорят неверни неща, няма да е никак зле да кажеш какво невярно са казали. Иначе си просто поредния трол.

 3. Веселин, разбира се, че веднага мога да кажа, и дори да цитирам, какво точно невярно е казал Комитата (и то по БНР – ако го беше просто написал в личния си блог, аз нямаше изобщо да го правя на въпрос).

  Все пак обаче предпочитах той сам със свой коментар тук да се извини, или да обясни (например: че не е бил правилно разбран, както правят някои политици). Сега вече виждам, че той вероятно просто няма намерение да направи нито едното, нито поне другото.

  Затова ще ти отговоря на теб съвсем конкретно:
  Отиваш на сайта prnew.info и ще намериш там
  „интервю с Константин Павлов”,
  БНР, „Преди всички” | 30.01.2012

  Питат го: „къде е основният проблем на това споразумение?”
  Комитата отговаря: „Ами, да Ви кажа, то в това споразумение друго, освен проблеми, аз не виждам.”

  По-нататък той продължава: „Нали, казах Ви вече, че текстът не е публикуван никъде.”

  (Това НЕ Е вярно: към момента, в който Комитата говори по радиото, текстът на ACTA е публикуван, и то на български език, в официалния сайт на ЕС, още към юли-август 2011 г.)

  По-нататък: ново разминаване с фактите: Комитата твърди, че ACTA предвижда „доставчиците на интернет да следят трафика на клиентите си и евентуално, ако забележат нарушение на авторски права, веднага да докладват.”

  И за да не остане съмнение, че Комитата просто е допуснал „грешка на езика”, в отговор на следващ въпрос той отново повтаря същите неверни неща: „Означава, че целият интернет трафик, цялата кореспонденция, всичко, което правят в интернет, ще се следи много зорко не само от полицията, но и от техните доставчици случайно да не би да направят някое нарушение на…”

  Това е напълно НЕвярно. В целия текст на ACTA има само една алинея, в която се споменава, че „доставчик на онлайн услуги” ще трябва да предоставя информация (чл. 27 ал.4) – и при това не става въпрос доставчикът да „следи трафика” и сам да докладва – а става въпрос за съвсем друг тип процедура, при която първо е необходимо носител на правата да е подал „юридически обосновано искане”, след което „компетентен орган” (държавен) трябва да разпореди, и едва след това вече доставчикът на онлайн услуга ще предоставя информация – и то не „цялата информация” за трафика на съответния „клиент”, а само „информация, достатъчна за идентифициране на абонат” (така е записано в ACTA).

  Това е предвидено в ACTA – и нова няма нищо общо с приказките на Комитата по БНР.

  Хубаво е все пак, че Комитата в същото интервю на едно място казва: „Аз не съм юрист, за съжаление, и международното право ми е съвсем, така, труден въпрос.”

  Но на слушателя какво ще му остане в главата след като е чул интервюто: дали самопризнанието, че говорещият по радиото няма кой знае какви познания по темата – или по-скоро ще запомни, че „всичко, което правят в интернет, ще се следи много зорко”, както твърди Комитата?

  Разбира се, като оставим настрана правните въпроси, по икономическите Комитата също казва неща, който просто не са верни: според него „някои бизнес модели, и по-специално бизнес моделите на развлекателната индустрия” са „до голяма степен неактуални, архаични, недействителни.”

  Всъщност, няма такова нещо.
  На практика над 80%, или дори над 90% от това, което обикновените хора и у нас, и по света масово теглят от мрежата, са все продукти, създадени именнно в рамките на тези иначе, така наречени от Комитата, “ неактуални, архаични, недействителни” бизнес-модели.

  Успехите (и финансови, и нефинансови) на продукти, които са създадени в рамките на някави други бизнес-модели (“нови”), засега са твърде скромни.

  Огледайте се и ще видите, че продуктите (независимо дали филми, музика или софтуер) на уж “остарелия” бизнес-модел на практика и в момента печелят конкурентната война на всички фронтове : и на фронта на продажбите, и на фронта на свободното потребителско теглене на файлове в Интернет – просто както и да го погледнеш, тези продукти (на “остарелия” модел) продължават да бъдат предпочитани от крайния потребител, независимо по какъв начин той изразява това (чрез парите си или чрез безплатното си теглене на файлове)

  Да, хубаво би било да се появи някакъв нов бизнес-модел, който да се окаже толкова успешен, че да измести “старите” – но засега такъв не се е появил.

 4. blackwolfbg says:

  Айде, пак сините клоуни взеха да се изказват…

 5. blackwolfbg says:

  А Сирков си троли по навик (или може би по вътрешна потребност от хейтърство) – личи си поизявите му във Фейса. 😉

 6. Уважаеми blackwolfbg, във “фейса” имам над 2400 фейсбук-приятели, и над 30 други, които са поискали да ми бъдат приятели, и чакат да ги одобря за приятели, а аз още не ги одобрявам.

  Ако смяташ, че това е “тролство” и “хейтърство”, значи нищо не разбираш нито от Интернет, нито от Фейсбук.

  А Комитата очевидно наистина не притежава достойнството на хората, които умеят да си признават грешките (поне най-очевидните).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s