Как се преодолява криза в медиите

След скандала с подслушването и закриването на the News of the World, в Лондон продължава разследването на нарушенията на стандартите в пресата (Leveson inquiry). То е тема за медиите, води се с енергичен ритъм, има голям обществен отзвук (най-туитваното събитие от британските журналисти)  и се очаква да завърши с предложения за мерки.

  • Нов регулатор

Постъпило е предложение за създаване на независим и от държавата, и от бизнеса регулатор (Media Standards Authority), който да бъде регламентиран в закон. Сегашната Комисия за жалбите в печатните издания (Press Complaints Commission), дълго време разглеждана като образец,    понесе тежка критика да неспособността си да идентифицира и овладее процесите, довели до кризата от 2011 г.  Ако се даде ход на новото предложение, РСС ще бъде включена към новия медиен регулатор.

  • Медиен плурализъм

Обсъжда се как може да се гарантира, че никой  в  бъдеще не може да  има доминираща роля на медийния пазар. Припомня се, че Мърдок беше на път да поеме пълния контрол върху BSkyB и само скандалът с подслушването повлия върху решението по този въпрос.

Остава предизвикателството да се разработи система, в която никой – Мърдок или някой друг – няма да може да има непропорционално голяма част от британските медии. Една стъпка е очевидна. Политиците трябва да бъдат изключени напълно от процеса на вземане на решения.

По-трудният въпрос е как да се измерват пазарните дялове.

  • Журналистиката в служба на какво?

И Слънцето отново ще изгрее в неделя, става дума за Sun on Sunday  на Мърдок. Изданието  предлага работни места на онези, които желаят да поставят своите писалки в служба на  злоупотребата с мигранти,  синдикалисти, самотни майки, жени, безработни,  Европа, чужденци или дори хора с увреждания – според коментара на Поли Тойнби.

В същото време друга група журналисти om the Sun, насърчени от известни юристи, имат намерение да започнат съдебен процес срещу NewsCorp  за разкриване на тайната на източниците. Според Джефри  Робертсън, съавтор на най-известния курс  по медийно право във Великобритания, издателите трябва да научат наизуст решението Гудуин на ЕСПЧ, установило стандартите за защитата на тайната на източниците като гаранция за свободата на медиите.

*

Как се преодолява криза в медиите? Ако съдим по това, което се случва във Великобритания: обществен натиск –   политическа воля   –   експертиза – правила – независим регулатор – експертиза – правила – и   журналисти, които не са писалки в служба на злоупотребата.

 

В този дух темата днес е  И сега ли ще се правим, че не забелязваме |   от блога на  Иван Бедров

+  видео

+ Капитал | Нищо новинарско, просто бизнес

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s