Съд на ЕС: музиката при зъболекарите

Съдът на ЕС отговаря на най-различни въпроси, например длъжен ли е зъболекар, който поставя в чакалнята на кабинета си радиоприемник и чрез него дава възможност на своите пациенти да слушат музика, да заплаща справедливо възнаграждение за непрякото публично съобщаване на звукозаписите, използвани в радиопредаването.

Генералният адвокат  г-жа Трстеняк смята, че зъболекарят е длъжен.

Днес Съдът е решил по дело C-135/10 SCF Consorzio Fonografici , че не е:

излъчването на звукозаписи изобщо не е присъщо на зъболекарската практика, защото клиентите на зъболекаря отиват в неговия кабинет с единствената цел да бъдат лекувани. Те имат достъп до някои звукозаписи на случаен принцип и без оглед на своите желания, в зависимост от момента на пристигането си в кабинета, от продължителността на изчакване и от естеството на полученото от тях лечение. При това положение няма как да се допусне, че обичайната клиентела на даден зъболекар е възприемчива към въпросното излъчване.

Това излъчване не поражда право на възнаграждение за продуцентите на звукозаписи.

 

Tagged

7 thoughts on “Съд на ЕС: музиката при зъболекарите

 1. Редовен читател says:

  Соломоновото решение, като че ли предстои? Май не е това. Или греша. 8х

 2. nicodile says:

  От една страна се радвам, че доктор Антонова няма да трябва вече да гони бетовеновите наследници и продуценти с чанта пълна с монети от по пет йоре. От друга, по бройка и общо ниво на абсурдност на делата, ЕС започва да догонва тези иначе толкова Съединени Щати. А това, както знаем, не води до нищо добро.
  Но сериозно – звукозаписната индустрия явно вече е в състояние на пълна паника.

 3. nellyo says:

  Има сериозно основание за паника: клиентите на доктор Антонова отиват в нейния кабинет с единствената цел да бъдат лекувани, а не с цел да имат достъп до някои звукозаписи на случаен принцип.

 4. Michel says:

  Щях да се смея, ако не беше тъжно… 😀

  Утре ще цъфне някой адвокат до прозореца на колата ти и ще поиска 50 000 EUR обезщетение за звукозаписните компании, които представлява — ще ти обясни, че си надул музиката малко по-силно на предното кръстовище, тя се е чувала и през прозорците, и случайни минувачи на случаен принцип са имали достъп до определени музикални произведения, а ти не си заплатил нищо на компаниите…

  😀

 5. nellyo says:

  Имаш ясна теза: случайните минувачи случайно са минавали.

  Зъболекарите: разчитам на специално отношение по случай добрата новина. 🙂

 6. Michel says:

  Имам чувството, че живея в бъдещето, а ей-го там, зад ъгъла, седи Бредбъри, Джордж Оруел, и се готвят за снимките на “Еквилибриум“, ама на живо… 😀

 7. А когато става въпрос за посещение не при зъболекар, а в друг тип заведение?

  Позицията на съда (“При това положение няма как да се допусне, че обичайната клиентела на даден зъболекар е възприемчива към въпросното излъчване”) едва ли би останала същата, ако ставаше въпрос не за зъболекарски кабинет, а за ресторант, например…

  Защото всички знаем, че има ресторанти, на които обичайната клиентела опредлено Е възприемчива към въпросното излъчване.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s