Обществените телевизии в цифровото време

ВВС е образец за обществена медия по ред причини, една от тях са иновациите – в частност,  проектите, свързани с нови потребителски модели.

В допълнение към   BBC iPlayer,  при който потребителите имат временен достъп до съдържанието (по силата на таксата от £145.50), а след това достъпът се предоставя от носителите на права на търговски принцип, сега ВВС реализира проект Барселона, за който се смята, че ще е един от най-радикалните в 85-годишната история на ВВС.

Става дума за т.нар.  download-to-own (DTO) услуги, при които самата ВВС ще предоставя предавания за платен  download веднага след излъчването.

За целта основен въпрос е договарянето на правата. Дали условията на ВВС ще са привлекателни за независимите продуценти, остава да се види.

Новите услуги се смятат одобрени само след т.нар. PVT – тест за обществена значимост.  Това означава, че  разходването на обществени средства се  мотивира и обосновава от гледна точка на обществената мисия.

Адаптацията на обществената телевизия към изискванията на цифровото време изглежда труден процес, но това не е аргумент да не се предприема.

  

2 thoughts on “Обществените телевизии в цифровото време

  1. Интересно дали ще опитат да ги цакат с колективното управление на права и да им искат гигантски суми.

  2. читател says:

    Като стана дума за гигантски суми и колективно управление, на 15-и февруари съдия от Австралийският върховен съд постановява, че комерсиалните радиостанции, които плащат лицензи за ефирно излъчване, не е нужно да плащат отделен лиценз и за излъчване по интернет. Интересно нашите кога ще се събудят, или Гергов много не го бърка тая работа.

    http://www.themusicnetwork.com/music-news/industry/2012/03/02/commercial-radio-wins-simulcast-royalty-court-battle/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s