АСТА в парламента: докато чакаме обещания ратификационен закон

И така,  у нас събитията във връзка с АСТА бяха стигнали до изявлението на министър-председателя по време на парламентарен контрол, че ще бъде внесен ратификационен закон за споразумението АСТА, като ще има политическо решение парламентарната група на ГЕРБ да не гласува за ратификацията.

Това изявление дойде след изявления за (1) ратификация с резерви, (2) координиране с Брюксел или поне с големите като Германия, (3) спиране на процедурата по ратификация за неопределено време.

Днес има парламентарно действие, което не е в тази посока – и изобщо не е в никаква посока. Атака поискала нещо пето  – оттегляне на подписа на България от споразумението – и парламентът отказал. Ако са изложени юридически съображения, няма нищо обезпокоително. Според медиите обаче, имало е и изказвания  от страна на ГЕРБ (депутата Червенкондев) – в които липсва  обичайната препратка към казаното от  министър-председателя (за внасянето на ратификационен закон). Какво ли може да означава това.

*

В същото време в Брюксел са изяснили въпроса към Съда:

“Съответства ли ACTA на европейските договори и,  в частност,  на Хартата за основните права на ЕС?”

И повече, Де Гухт призовава ЕП да изчака решението, повече от Euractiv.

Както в България един лош закон не е задължително противоконституционен, така и в ЕС неприемливи мерки не са непременно в противоречие с договорите.  И ЕП има свободата на реши да чака или да не чака.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s