Интернет на нещата, с пример

Европейската комисия обявява консултация във връзка с намерението си да изготви препоръка за интернет на нещата. В Съобщението от  2009 г. (вж. IP/09/952)  бяха определени 14  области на дейност.

Интернет на нещата  е приоритет на цифровата програма за Европа.

Интересен пример са дали в прессъобщението на ЕК:   ако университетски преподавател отмени сутрешна лекция, би могло настройката на будилниците и кафемашините на студентите автоматично да се промени, така че те да спят час повече.

Би могло, ако са имали намерение да станат и са навили будилниците.

2 thoughts on “Интернет на нещата, с пример

  1. Това е една от концепциите за web 3.0. Тясно свързана е с другата – за семантичната мрежа и отнологиите, които Google напоследък призна, че въвежда в търсачката си. ЕК прави няколко проекти свързани с internet of things и онтологиите в последните години. Участвах 4 години в един такъв и като цяло ефектът е, че се изготвят доста хубави инструменти и технологии, но някак не се използват и възприемат. Двете най-големи пречки пред Интернет на нещата са скоростта на интернета и стандартите. Технологиите ги има и могат лесно да се въведат. Проблемът е, че трудно се докартва достатъчно бърз нет до всички устройства. От друга страна нямам единни стандарти за комуникация между тях. Всеки опитвал се да пусне филм на телевизора си го знае. Най-малкото нямаме още лесен начин само дегитално да сваляме данните от електромера си, въпреки, че при почти всички нови е възможно.

  2. nellyo says:

    Все пак обаче – възможна двойна употреба.
    Интелигентните неща събират и обработват най-разнообразни данни, не знам дали сме готови за всички ефекти.

    А за семантично търсене – не е за вярване какво може да стане там и не е за вярване как това ще се отрази на медиите и на новинарството.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s