Изборите във Франция и Twitter

Статия в Ню Йорк Таймс за   заобикалянето на забраната за оповестяване на резултати от изборите за президент във Франция, които бяха в неделя.

Известната ни и от България картина с кодиране на кандидатите. Например резултатите за Саркози, чийто баща е емигрант от Унгария, се съобщават  като температурата в Будапеща.

В Twitter  информацията за резултатите върви с  хаштаг # RadioLondres в чест на президента  Шарл де Гол, който като лидер на съпротивата по време на Втората световна война е излъчвал различни съобщения от Лондон.

Големите френски  медии се въздържат от нарушаване на забраната за ранно оповестяване:  предвидена е  глоба до 75.000 евро и прокуратурата е заявила  намерение  да преследва  всички нарушения на закона. Но от  Белгия и Швейцария идват съобщения за резултати – веднага, след като са получени съответните данни.

Според френската ЦИК социалните мрежи са в обхвата на понятието медии   по смисъла на  изборното законодателство. Саркози се е изказал за преразглеждане на ограничението.

По темата от  The Guardian  и Bloomberg

One thought on “Изборите във Франция и Twitter

  1. Редовен читател says:

    Тоя Свят се е побъркал? Как можеш да спреш вятъра или разлистването на гората? Хаха, смешни тлъсти щрауси, заровили глави в пясъка… 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s