AutoHop, програми без реклама и бъдещето на телевизията

Правото има способност да (се опитва да) задържа иновациите и ограничава потребителския избор. Право срещу иновации: това противоречие ще продължи да ни съпътства.

Преди няколко години по искане на производители на съдържание (Cartoon Network   на Time Warner) съдът забрани на кабелния оператор Cablevision да използва  нова технология – т.нар. мрежов цифров видеозапис на абонаментен принцип – услуга, алтернативна на използването на  индивидуални DVR в домовете на абонатите на кабелната мрежа в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Апелативният съд разреши: използването на мрежово, а не индивидуално записващо устройство не представлява нарушение на изключителните права на производителите на съдържание.

Сега има нов казус от същия вид:  технология  позволява на зрителите на сателитни оператори да пропускат рекламите в програмите, разпространявани наземно.

ABC, CBS, Fox и NBC  искат да се забрани на  Dish Networks  да предлага на зрителите си  AutoHop. Dish  поддържа, че потребителите имат право да избират какво да гледат и това е само технология за  реализация на тяхното право.

Започват дела (NBC v Dish, Fox v Dish в Калифорния / Dish v ABC в Ню Йорк), подробности в LA Times. Цитират се експерти, според които това е най-значимият спор от Napster насам:  от изхода зависят бизнес моделът и бъдещето на телевизията, точно както Napster засегна основите на музикалния бизнес.

Спорният въпрос е формулиран на плоскостта на интелектуалната собственост: дали отстраняването на рекламата (при записването за гледане в по-късен момент) е нарушение на правата върху програмата като цяло, както претендират телевизиите.

Fox loses (юли 2013) – съдът отказва да наложи забрана.

One thought on “AutoHop, програми без реклама и бъдещето на телевизията

  1. Редовен читател says:

    Ами щом зрителят комутира устройството, какъв им е проблема? А ако зрителят си купи външно допълнително устройство за филтриране и си го постави сам? Как ще го спрат?
    Тия доста са залитнали с това, какво могат да ‘слагат в устата’ на клиентите. Все пак вкусът и апетитът са си техни. Могат само да им ги стимулират – например, като направят рекламите си по-малко досадни. И по-тихи! ;))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s