Езикът на медиите: FCC v Fox 2012

Стана известно решението по делото FCC v Fox (21 юни 2012).

Спорът между Fox и регулатора в областта на комуникациите FCC се отнася до границите на позволеното в телевизионните предавания: допуска ли Конституцията регулаторът да налага ограничения (политика към неприличната реч) и, ако е така, какво е неприлично.

Политиката на регулатора към неприличната реч се свързва с решението FCC v. Pacifica Foundation , чиято ревизия фактически се цели от операторите. През 1978 г. ВС вече е дал право на регулатора да санкционира за неприличен език (седемте думи, които не е позволено да кажеш).

Делото Fox v FCC за неприличните думи по телевизията (Боно, Шер и т.н.) стигна до фазата, в която Апелативният съд разсъждава защо в Спасяването на редник Райън някои думи да са допустими, а при връчването на музикални награди  да не са. Съдиите отхвърлят политиката на FCC да санкционира неприличен език като неясна с аргументи за магнетичната сила на сексуалното привлечане от Троянската  война насам.

През 2010 г. регулаторът обяви, че е шокиран и обжалва. Решението от тази седмица (съдия Кенеди за мнозинството) възприема тезата за потенциалния сдържащ  ефект на неясните ограничения.  NYT  коментира, че Върховният съд намеква на  регулатора да промени политиката си.

Съдия Гинсбург допълва, че във времето на интернет стандартите на Pacifica се нуждаят от преразглеждане, но съдът не се ангажира с обсъждане на връзката на стандартите за неприлична реч с публичния интерес при лицензирането на спектъра.

На сайта на FCC има три кратки изявления на председателя и на членове на регулатора: ръководим се от Първата поправка, изпълняваме функциите си да защитаваме американското семейство от незаконно съдържание, анализираме решението.

3 thoughts on “Езикът на медиите: FCC v Fox 2012

 1. Редовен читател says:

  ‘защитаваме американското семейство от незаконно съдържание’ – ех, тези Свръхгрижовни защитници?…
  Трябва да се остави малко ‘грижа’ и за имунната система. Нали тя така се самоподържа. Иначе, всеки ще стане ‘самостоятелно беззащитен’!…
  Хмм. Уж сами са срязали пъпната си връв с Първата поправка, а сега се плашат? Да гледат старата Европа /ЕС/ и да се учат. 😉

 2. petrov says:

  На италианските страници на Уикипедия текущо се появява предупреждение за готвен закон, според който всеки почувствал се засегнат от даден сайт, може да изиска негова промяна – толкова чудовищно изглежда, че е трудно да повярваме, но пък предупреждението от Уикипедия сигурно не е случайно.
  Нещо повече?

 3. nellyo says:

  Те протестираха със затваряне на сайта срещу законопроекта – ако има нещо ново, може би този закон е влязъл в сила.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s