ACTA | 4 юли 2012 | Значи е възможно.

Европейският парламент отхвърли ACTA с 478: 39 (165). Споразумението няма да влезе в сила нито за ЕС, нито за държавите от ЕС. Пет от тях дори не  подписаха.

За първи път Европейският парламент, упражнявайки правата си по Договора от Лисабон, отказва сключване на международно търговско споразумение.

Споразумението е подписано и от държави  (САЩ, Япония, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея, Швейцария, Мексико и Мароко), които все още могат да предприемат действия с ефект влизането му в сила.

С особена тежест е позицията на САЩ, двигател на АСТА, тъй като САЩ биха могли да използват за прилагането на АСТА т.нар. механизъм по Раздел  301 на ТЗ на САЩ (U.S.’s  Special 301 process). Както се изяснява в съобщение на EFF, няма ясно обявена официална позиция (все още обмисляме). Интригата, освен другото, е в правната квалификация: ако споразумението ще се одобрява

 •   като търговско споразумение,  се изисква одобрение на Конгреса, или
 • като друг вид правен акт (sole executive agreement),  може да влезе в сила само с одобрение на президента, но за да се избегне първата процедура (одобрение на Kонгреса),  е предвидена проверка за определени конституционни изисквания. EFF иска информация дали те са изпълнени.

Гласуването в ЕП вчера има формален и символен ефект.

 • Формално,  преграден е пътят на един  недемократичен опит за налагане на неясни и определено небалансирани правила, подкрепяни от индустриите на съдържанието. Както посочва EDRI, приемането на споразумението би  попречило за години напред да се приеме една адекватна на днешната действителност система за авторски права в Европа.
 • Но гласуването показа още, че всеки глас е важен.  Гласовете на гражданите срещу корпорациите.  Много съобщения вчера започваха със Значи е възможно!

Преди време във FTBlogs  се твърдеше, че

България се отказа от ратифицирането на АСТА след протести, предизвикани от желанието на българите да запазят неограничен достъп до пиратско съдържание в интернет.

Всъщност не.

Всъщност не за да запазят неограничен достъп до пиратско съдържание в интернет. Не виждам FTBlogs да са написали днес, че евродепутатите са отхвърлили АСТА, за да запазят неограничен достъп до пиратско съдържание в интернет.

Сега да се приготвим за следващия ход. Наесен: IPRED 2.


5 thoughts on “ACTA | 4 юли 2012 | Значи е възможно.

 1. Редовен читател says:

  ‘Quo Vadis’ L.Sirkov?…Как си в тия жежки времена? Изгуби ли се или се отчая. 😉
  https://nellyo.wordpress.com/2012/02/12/gates/#comments

 2. Във фейсбук в момента лети следното нещо:

  “Наивно се зарадвах, когато разбрах, че Европарламента е отхвърлил ACTA. Преди малко се сблъсках с новината, че все пак лобистите са успели да вземат своето си, вкарвайки в проекта за нов наказателен кодекс такива членове, че косата (който я има) ще ви се изправи.
  Минимална присъда за пиратство – 1 година затвор или пробация, маха се глобата за леките случаи (теглене за лично ползване), присъдата за масовия случай се вдига от 5 на 6 години, т.е. – става тежко престъпление щом е над 5 години затвор (благодаря на Elena Kodinova за информацията).Има само още една страна с подобни закони – Япония. С лека разлика в доходите не в наша полза…В Европа подобно чудо няма. ”

  Вярно ли е това и дали наистина подобно нещо може да мине тихомълком?

 3. nellyo says:

  Вярно е, че има проекти за промени на НК – на правителството и на представители на правоносителите.

  Да се надяваме, че промени няма да се правят тихомълком, нали министър-председателят пое изричен ангажимент за правителствените законопроекти.

 4. Michel says:

  Кое ли е възможно?…

  Не знам, дали си запозната с това:

  http://boingboing.net/2012/07/09/acta-is-back-leaked-docs-show.html

  Току-що го мернах в Twitter и ми привлече вниманието…

  CETA ли се задава?

  Не мисля, че ще се откажат, след SOPA PIPA ACTA и други такива… Рано или късно ще го прокарат… 😦 (сигурно заслужава отделна публикация…)

 5. nellyo says:

  Michael Geist е известен. В препоръчителната литература е. През Канада най-добре се следяха кръговете на преговорите за АСТА.

  Иначе да. Опитите продължават.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: