Цифров преход – планът приет

Днес МС е приел План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-Т) в България. Но никак не е маловажно съпровождащото изявление  на министъра на финансите, което поставя под въпрос смислеността на тази процедура.

Правителството прие Планът е изготвен в изпълнение на изискване на Закона за електронните съобщения и с него се изпълняват поети от страната ни ангажименти пред Европейския съюз и международни организации.

Планът включва етапите, сроковете и условията за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-Т) с крайна дата за изключване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване в България на 1 септември 2013 г.

 Министър Дянков:

В момента цифровизацията не е по силите на бюджета и държавата възнамерява да поиска отлагане на прехода към ефирно цифрово излъчване пред Европейската комисия. Това каза днес вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, минути след заседанието на кабинета, на който бе приет планът за прехода към дигитално излъчване в страната.

Не е по силите на бюджета, не съм убеден, че дори е смислено толкова стотици милиони да се дават за тази процедура, при положение че междувременно технологиите напредват доста и може би след няколко години цифровизацията въобще няма да е и смислено нещо да се направи.

Министър Московски:

Българите ще имат възможност да гледат дванадесет безплатни телевизионни програми от септември 2013 г. Ивайло Московски информира, че средствата ще бъдат отпускани поетапно, като приоритет ще има осигуряването на честотен ресурс за комуникационната мрежа за ж.п. линията Пловдив – Свиленград.

План DVB-T, обнародван ДВ бр.57/27 юли 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s