Cablevision, Aereo и интелектуална собственост

Aereo е компания, която предоставя  на потребителите  индивидуални HDTV антени, с помощта на които те могат да  гледат онлайн в реално време програмите на NBC, ABC, CBS, Fox и още 2о регионални и местни телевизии в областта на Ню Йорк.

През март телевизиите се обръщат към съда в Ню Йорк с искане да постанови прекратяване на тази – пиратска според тях – дейност на Aereo, която непоправимо руши телевизионния бизнес и, например, вече се отразява негативно върху възнаграждението, което те получават от кабелните компании.

Според  Aereo  става дума за нова алтернатива (a cloud-based DVR service), за още един начин за достъп на потребителите до телевизионното съдържание, с което  се увеличава техният избор и конкуренцията.

Съдът приема аргументите на Aereo u не допуска исканата мярка, като се основава на решението Cablevision  [Cartoon Network   v. CSC Holdings].

Решението Cablevision от 2008 г. несъмнено е ключово по темата. То показва адаптивността на правото, съответно на съда, паралелно с развитието на технологиите. Съдът беше забранил  на кабелния оператор Cablevision  използване на нова технология – т.нар. мрежов цифров видеозапис – алтернативна на използването на  индивидуални DVR, но апелативният съд се произнесе, че

Конгресът не е целял подобни рестрикции пред развитието на технологиите и използването на мрежово, а не индивидуално записващо устройство не представлява нарушение на изключителните права на производителите на съдържание.

В решението Aereo съдът има още по-голямо основание да прецени, че технологиите са под контрола на потребителите, не на доставчика – защото в този случай антените са индивидуални   (amicus brief ) .

Los Angeles Times  напомня че решението Cablevision  се основаваше на  решението Sony Betamax [ Sony Corp. of Am.  v. Universal City Studios]:  не е забранена технология, която има поне една законна употреба.

Според първи коментари съществено е, че решението признава законността на стрийминга,  без да е необходимо  съгласие на носителите на права.

Засега.  Спорът продължава в съда.

One thought on “Cablevision, Aereo и интелектуална собственост

  1. Редовен читател says:

    От 1983г. досега, тия носители на права, все един и същи кокал ли дърпат? И нямат ли научаване, че не става…
    “То показва адаптивността на правото, съответно на съда, паралелно с развитието на технологиите.”.
    А нашият съд, дали се интересува от адаптиране на разбиранията си по отношение на обикалящата го действителност? По-скоро, май не смее…
    Но, като цяло, примката изглежда неизбежно се разхлабва. 8))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s